De ce nu te sună nimeni pentru interviu?

Ți-ai făcut un CV. Arată chiar bine. Ești mândru de el. Prietenii tăi ți-au spus că te-ar angaja dacă ar avea o firmă. Ai trimis acest CV la o mulțime de firme. Și o mulțime înseamnă chiar o mulțime. Poate te apropii de 100 de aplicări chiar. De fiecare dată când ai apăsat butonul “Aplică” ai făcut-o cu toată încrederea. Ți-era chiar teamă că vei fi contactat de atât de multe companii care te vor invita la interviuri încât ți-ai anulat absolut toate planurile pentru următoarea perioadă. Oricine ți-a spus să faceți ceva a fost refuzat cu gândul că nici măcar nu vei avea timp să ajungi de la un interviu la altul. Deja ai trecut la probleme avansate cum ar fi ce salariu să ceri și cum vei putea alege dintre atât de multe oportunități. Dar de atunci a trecut o săptămână. Poate chiar două. Nu mai ții minte exact. Ești deprimat sau blocat pe butonul “Aplică”. Multe companii ți-au dat cu “Seen”. Dar niciuna nu ți-a dat Reply. Sau cine ți-a dat era doar vreun MLM dubios sau un call center de doi bani. Ce s-a întâmplat? Cu ce ai greșit?

call me

În primul rând, îți spun din start în ce punct te afli: Ai aplicat la multe joburi. Dar toate nepotrivite pentru tine. Și acum să-ți spun mai exact unde anume ai greșit și de ce nu te contactează absolut nimeni:

1) Aplici la joburi care sunt mult peste nivelul tău actual de experiență

Cu toții ne dorim titulaturi șmechere pe care le putem prezenta cu mândrie în Centrul Vechi atunci când agățăm pe cineva și ne scoatem cu mândrie cartea de vizită. Însă, uneori, titulatura aia implică și multă experiență în câmpul muncii. Știu că tu ai o impresie excepțională despre tine și că ești foarte mândru de cunoștințele și de diplomele tale. Dar pentru unele locuri de muncă ai nevoie de mulți ani de eforturi și de multe realizări practice pentru a avea acces la ele. Te gândești probabil și la bani. Posturile alea la care visezi sunt posturi bine plătite care ți-ar acoperi perfect planurile de vacanță pentru vara următoare. Însă dacă nu cobori puțin cu picioarele pe pământ s-ar putea să-ți petreci toata vară ca pe vremuri. La țară la mamaie.

2) Aplici la joburi care n-au nicio legătură cu profilul tău

Ai studiat Comerț și ai lucrat în vânzări până acum? Te-ai plictisit de domeniu și ai decis să iei calea publicității? Bad luck then. Dacă la momentul actual ai impresia că experiența de lucru este transferabilă, în mare parte, te înșeli. Da, multe cunoștințe sunt transferabile și dacă îți dorești o reorientare în carieră, trebuie să ai grijă ca în CV-ul tău să se observe ușor noile obiective, dar și legătura dintre ceea ce ai făcut până acum și ceea ce îți dorești de acum încolo. În caz contrar, nu vei face decât să amuzi persoana care îți citește CV-ul. Pentru el/ea ești doar unul dintre cei mulți care aplică fix ca o găină fără cap.

3) Aplici la joburi pentru care nu ai nicio competență

Ai auzit că în IT se câștigă foarte bine. Se vehiculează salarii de mii de euro pe lună, în timp ce tu o arzi pe 1500 de lei în Marketing. E cazul să vrei mai mult de la viață, așa că ai urmat un curs amărât de HTML. Bun, gata, ești programator competent acum. Așa că te-ai apucat să aplici acum la toate joburile unde cerințele sunt de genul: Java Master, .NET Ninja Coder, C# Expert, Senior PHP Developer. Nu contează că niciunul din joburi nu are nici cea mai vagă legătură cu micuțul tău curs de HTML. Tu te simți programator și vrei să ai și tu mii de euro salariu. Doar ai un amic care nu știa mare lucru și tot s-a angajat la o multinațională. Nu e relevant că amicul, de fapt, studiase la Calculatoare și a mai lucrat în studenție. Programatori sunteți amandoi.

4) CV-ul tău este extraordinar de prost scris

Și aici includ greșeli foarte mari cum ar fi: ești cu gramatica la pământ, ți-ai pus ca poza în CV tabloul tău de nuntă, nu ai detaliat nimic despre experiența și studiile tale ci doar ai enumerat locurile pe unde ai lucrat sau ești total incoerent în felul cum scrii.

Nu este o tragedie dacă te afli în cazurile de mai sus. Însă ar fi indicat ca înainte să ajungi în situațiile astea să te documentezi înainte de a aplica la un job. Problema cea mai mare este că o dată ce ți-ai trimis CV-ul la 100 de companii, s-ar putea să fi închis ușile la cel puțin jumătate dintre ele din cauza acestor erori mari. Multe companii nu-ți vor revizui aplicarea cel puțin șase luni de acum încolo. Nu are rost să pierzi niște potențiale viitoare oportunități în acest mod.

Sursă foto: The Huffington Post

Comments