De ce să lucrez în timpul facultății dacă părinții îmi dau oricum bani?

Dacă ești în anul I de facultate, e posibil ca încă să nu-ți pui această întrebare. Poate îți dorești ca primul an să vezi exact cum stă treaba cu studiile pentru a-ți lua toate examenele. Îți dorești să te acomodezi cu noua ta viață de student și de ce nu, să te și distrezi ca un student adevărat. Însă dacă tocmai ai început anul II, sunt sigură că întrebarea asta a început să-ți treacă prin minte din ce în ce mai des. Ai observat deja că facultatea îți lasă suficient de mult timp. Îți amintești deja toate orele în care ai ars-o degeaba pe Facebook sau la bârfă cu colegii de apartament. Deja ai trecut și prin primele suferințe cauzate de lipsa banilor, chiar dacă părinții se străduiesc să te întrețină cât mai bine. Deh, niciodată nu e destul. De asemenea, te-a speriat și un pic gândul că diploma aia pe care o vei lua peste câțiva ani, nu te va ajuta prea mult la găsirea unui loc de muncă. Prietenii tăi mai mari ți-au spus că angajatorii caută experiență. Însă nu ești tocmai convins. Pentru că de rău, de bine, părinții și-au luat angajamentul să-ți dea bani suficienți până la sfârșitul facultății. Ți-au menționat să nu-ți faci griji, să înveți bine și să te concentrezi exclusiv pe educație. Așa că ești într-o mare dilemă:

high-paying-jobs-680x430

Dacă ai bani și te descurci cu ei, de ce te-ai chinui să și lucrezi? Nu o să-ți mai rămână timp pentru nimic și mai mult decât atât…S-ar putea ca părinții să-ți taie și chenzina lunară dacă văd că ai salariu. Oare nu e mai bine să ai bani de la ei fără să faci nimic, decât să muncești pentru ei? 

Părerea mea e că nu. Nu e mai bine. A avea un job pe timpul facultății este esențial pentru dezvoltarea carierei tale. Mai jos ai argumentele mele, care sper să te determine să nu te mai întrebi ce să faci. Ci să aplici de pe acum la un job.

1) Nu e vorba despre banii de azi. E vorba despre banii tăi de mâine. 

Știu că e bine să primești pe card lunar bănuții de la mămica. Dar când vei termina facultatea, mămica, oricât de bună e cu tine, îți va spune prietenește că e momentul să-ți găsești un job. Și știi care e problema? Că tu crezi acum că nu primești mare lucru de acasă. Poate ai 1200 de lei cu tot cu chirie? Poate 1500 de lei. Și tot nu te descurci extraordinar cu ei. Ai totuși impresia că după ce vei termina facultatea, cardul se va umple de bani munciți. Doar că surpriză. Fără niciun fel de experiență e posibil să te alegi cu aceiași bani pe care îi primești astăzi de la ai tăi. 1500 de lei, doar că vei munci 8 ore pe zi pentru ei. Și vei fi extraordinar de frustrat pe tema asta. Și vei cere în continuare bani la mămica. Pentru că nu ți se pare normal ca la 23-24 de ani să câștigi aceiași mizerie pentru care nu trebuia să faci nimic în urmă cu câțiva ani. Dacă te-ai apuca de muncă de pe acum, situația ar sta complet diferit. Cu experiență de doi-trei ani, când vei termina facultatea, s-ar putea să ai un salariu dublu atunci. Altă viață, nu?

2) Sigur te plângi că facultatea nu te învață nimic practic. Crezi că soluția ca să se schimbe ceva este să aștepți, pur și simplu, să o termini? 

E ușor să spui că sistemul e de vină. Dar ghici ce? Lucrurile nu se vor schimba în curând. Tu vei termina facultatea și te vei duce la primul interviu de angajare. Acolo recrutorul te va intreba de experiență și tu vei începe să te plângi. Că statul nu ajută tinerii cu nimic, că nu ai avut când să faci experiență pentru că te-ai ocupat de școală și ei trebuie să te înțeleagă acum. Crezi că te vor înțelege? Hai să te scutesc de la a te gândi la răspuns. Nu, nu te vor înțelege. Ci îți vor da exemple de o mulțime de tineri care au lucrat din timpul facultății. Aceiași tineri concurează acum pe același post ca și tine. Ghici pe cine vor alege angajatorii?

3) Dacă începi de acum, s-ar putea să te prinzi mai repede de ceea ce vrei să faci de fapt cu viața ta. 

O mulțime de oameni termină facultatea și efectiv nu știu încotro s-o apuce. Au o diplomă în buzunar, dar nu au idee despre nișa de carieră pe care ar trebui să o abordeze. Așa că încep să experimenteze cu joburile unde sunt acceptați. Urmează ani buni de experiențe mai mult sau mai puțin plăcute. Nu crezi că ar fi mai bine să scutești anii aceștia încă de acum? Dacă te vei apuca mai devreme, ai toate șansele ca atunci când îți iei diploma să știi exact ce te pasionează și unde te-ai potrivi să faci o carieră care să te mulțumească. Profită de tot timpul liber pe care îl ai acum. Mai târziu, tot acest timp te va costa mulți bani.

Un loc de muncă part time în timpul facultății te va responsabiliza, te va pregăti pentru viața de adult și bineînțeles pentru realitatea de dincolo de zidurile universității. Timpul pe care îl pierzi acum pe distracții, îl vei plăti mai târziu cu timp plin de frustrări, lipsuri financiare și timp petrecut la joburi prea slabe pentru momentul la care te vei afla atunci. Acum e clipa potrivită să experimentezi, să faci cele mai bune alegeri cu riscuri minime. Și ca să revin la întrebarea din titlu: Ok, părinții tăi îți dau bani, teoretic nu ai nevoie de un salariu acum. Dar sincer…Cui i-au stricat vreodată mai mulți bani? Chiar nu găsești nimic pe care să cheltui un salariu în plus față de ceea ce îți trimit ai tăi? :)

Comments