Primesc foarte des această întrebare. De la tineri care tocmai au dat Bacul și se decid unde să se ducă la facultate. De la adolescenți încă la liceu care au auzit că nu faci nimic cu ASE-ul. Și chiar de la studenți ai ASE-ului care se simt panicați că nu își vor găsi un job bun de la absolvire. De aceea, am decis să dezvolt acest subiect.
Eu am 26 de ani și mi-am încheiat relația cu ASE-ul în urmă cu doi ani, la finalizarea masterului. În 2012 am terminat facultatea de Administrare Afacerilor în engleză. După care am urmat programul de master Marketing Online.
Îmi amintesc și acum foarte bine ce mi se spunea la finalul clasei a XII a când le spuneam rudelor, prietenilor și cunoscuților că mă duc la ASE:
Andra, tu ești fata deșteaptă. Ai putea mai mult. De ce te duci acolo?
Și ce ieși din facultatea asta?
La cât de mulți economiști sunt în țară deja, tu crezi că ai vreo șansă?
ASE-ul îl termină oricine. Ce carieră îți poți face?
Doar proștii se duc la ASE.
Sincer…Îmi era extrem de dificil să argumentez într-un mod foarte solid de ce aleg ASE-ul. Pentru că undeva în suflet aveam și eu temerea asta. ASE-ul scoate câteva mii de absolvenți pe an, iar ei concurează și cu restul absolvenților de științe economice, atât din facultăți private cât și cu cei de la universitățile din provincie. Îmi era frică de ideea că această mulțime care blamează ASE-ul atât de mult, s-ar putea să aibă dreptate. Fiecare persoană îmi relata despre câte o cunoștință de-a sa care a terminat o facultate din ASE și acum nu are serviciu sau câștigă extrem de prost.
În ciuda faptului că nimeni nu susținea decizia mea sau își băteau joc de alegerea făcută, am mers mai departe. Am ajuns la facultate, am terminat-o și am continuat cu masterul.
Ce îți pot spune ție acum după experiența mea de cinci ani în ASE?
Am cunoscut în ASE colegi extraordinar de inteligenți, bine pregătiți și dornici să facă o carieră în domeniul economic. Mi se spusese că aici se duc doar cei care nu au șansa de a face altceva. Dar, nu a fost deloc adevărat. Erau acolo oameni pasionați cu adevărat. Oameni care proveneau din familii extrem de bogate, dar erau mai ambițioși decât mulți alții, deși se presupunea că au viitorul asigurat. Și oameni care proveneau din familii extrem de sărace, iar acum câștigă câteva mii de euro pe lună.
Am cunoscut profesori slabi. Mulți, într-adevăr. Dar și profesori dedicați, care înțelegeau nevoile actuale ale pieței muncii. Profesori care dacă nu erau la curent cu ceea ce se întâmplă dincolo de zidurile universității, ne aduceau la seminarii reprezentanți din companii de top. Și recunoșteau, sincer: Dacă eu nu pot să vă ajut, voi face tot posibilul să aduc pe cineva care să poată face asta.
Am învățat lucruri interesante care mi-au deschis drumul către ceea ce fac acum. Facultatea de Administrarea Afacerilor m-a ajutat să înțeleg că îmi doresc să urmez calea antreprenoriatului. Un simplu joc de la materia Proiecte Economice din anul II, m-a motivat să deschid chiar atunci firma la care lucrez și astăzi. Nu m-a învățat nimeni din facultate să conduc o afacere, dar cursurile m-au ajutat să-mi dau seama că asta mi s-ar potrivi cel mai bine. Dacă nu aș fi fost acolo, probabil viața mea ar fi fost complet diferită acum.
Ți s-a spus că ASE-ul îți dă diplomă de șomer?
Probabil cine ți-a spus asta nu a cunoscut niciodată un absolvent de ASE. Sunt sigură că poate există cazuri, dar după cinci ani petrecuți în această universitate, eu nu cunosc niciun șomer.
Generația mea se află la vârsta de 26 de ani. Adică vârstă la care nu suntem nici bogați, dar cu siguranță trebuie să avem un confort economic în viața noastră de zi cu zi. Vrei să știi cum se descurcă oamenii lângă care am studiat?
Sunt plecați în străinătate și lucrează pe posturi de consultanți financiari, auditori, analiști financiari, analiști de business sau recrutori în companii din Top 300 la nivel mondial. Lucrează la Londra, Berlin, Amsterdam și alte centre economice mari.
Mulți din cei rămași în țară au joburi foarte bine plătite în: bănci, Big4, agenții de publicitate mari, vânzări pentru brand-uri cunoscute (în special în zona de strategie de sales) Majoritatea s-au orientat către locuri de muncă din zona consultanței financiare.
Mai există și categoria din care fac eu parte, cei care au ales calea antreprenoriatului și își dezvoltă propriile afaceri, în România sau în străinătate.
Nu cunosc niciun șomer, să știi.
Cunosc doar oameni tineri, între 26 și 28 de ani care au deja o carieră de succes. Sunt persoane respectate în societate, cu venituri mai mult decât suficiente pentru a trăi foarte bine. La interval de maxim o lună, dând scroll pe Linkedin, sunt fericită să observ că promovează în mod constant sau își schimbă jobul pentru că în permanență caută evoluția profesională. Și cea mai mare satisfacție o am când ne întâlnim ocazional și discutăm. Suntem tot noi, studenții ăia despre care se spunea că nu avem niciun viitor și că vom deveni șomeri cu diplomă. Doar că cine ne-a zis asta acum șapte ani, te asigur că acum câștigă mai puțin decât noi. Sau are genul acela de job pe care îi este rușine să-l treacă pe Facebook sau Linkedin la secțiunea “Loc de muncă”.
Vrei să dai la ASE și ți se spune că nu faci nimic cu diploma de aici?
Îți garantez că orice fel de diplomă poate fi una de șomer dacă nu te interesează să faci nimic cu viața ta. Chiar și una de arhitect, inginer sau medic.
Dar dacă ai minimum de interes pentru domeniu economic, sunt sigură că ASE-ul reprezintă cea mai bună alegere din această categorie de facultăți, la nivel de țară.
P.S. Data viitoare când cineva îți va mai spune că din ASE ieși șomer cu diplomă, spune-i din partea mea că într-o bună zi, nu foarte îndepărtată, va invidia statul de plată al acestui șomer:) Și sunt sigură că acest “șomer” vei fi tu.