Peste tot vei găsi articole motivaționele despre ideea că doar pasiunea pentru un anumit domeniu te poate face să ajungi foarte bun și implicit să câștigi foarte bine. Pun pariu că dacă ai căutat vreodată informații pe această temă, de fiecare dată ai citit lucruri precum:
- Trebuie să-ți găsești pasiunea
- Nu poți lucra într-un domeniu care nu te pasionează extraordinar de mult
- Nu poți evolua fără pasiune
- Urmează-ți pasiunea și totul va fi bine
Dar eu nu sunt neapărat de acord, să știi. Sunt convinsă că dacă ai un job în domeniul de care ești pasionat, categoric, îți va merge bine și vei avea un viitor luminos. Dar sunt la fel de convinsă că nu toți oamenii au o pasiune care să le respire prin piele. Știu că în cărți vei citi faptul că de fapt, în fiecare dintre noi se ascunde o pasiune lăuntrică și tot ce trebuie să faci este s-o descoperi și s-o șlefuiești.
Dar…Dacă nu a dat semne până acum, cred că ești conștient că e posibil să nu existe, nu-i așa?
Cred că te-am șocat un pic acum. Însă chiar am această convingere că nu toți oamenii sunt cu adevărat pasionați de un anumit domeniu sau de o activitate. Și consider că mulți fac două greșeli imense:
- Își caută în mod obsesiv acea pasiune colosală iar asta îi face să dea foarte multe rateuri. Schimbă job după job, intră în depresie în mod frecvent și cateogic își pierd încrederea în sine.
- Se leagă de o anumită așa zisă pasiune pe care au impresia că o au. Fie pentru că e o activitate care le aduce cât de cât o anumită satisfacție, fie pentru că cei din jur le spun că la asta ar fi cei mai buni. Iar acest lucru, de asemenea este total eronat. Pentru că vor ajunge să fie captivi poate într-un domeniu care nu le va aduce mare lucru, doar din dorința de a mulțumi această latură sufletească.
Prin urmare, consider că dacă ai ajuns la o anumită vârstă, ai încercat să-ți găsești o pasiune și totuși nu ai reușit, e momentul să te resemnezi. S-ar putea ca pur și simplu tu să nu fi fost făcut pentru un anumit domeniu, în particular. Asta nu înseamnă că nu ești bun la nimic sau că nu poți face carieră. Doar că trebuie să-ți cauți pasiunea într-un mod diferit și te asigur că asta te poate ajuta mai mult decât să fii obsedat de ideea că trebuie să fii cel mai bun pe un domeniu.
Ce fel de pasiuni te pot ajuta să câștigi mai bine și să ajungi cât mai sus?
1) Pasiunea pentru oameni
Deși sună ciudat, există persoane care de fapt cel mai bun lucru pe care îl fac este să lege relații sociale. Se împrietenesc repede, cu multe persoane, intră în legături și devin o persoană de suport pentru foarte multă lume. Chestia asta nu se plătește, iar dacă spui cuiva la un interviu că te pasionează oamenii, s-ar putea să fii privit ca un ciudat. Dar tu ai punct forte de care te poți folosi foarte bine. Ești mereu în mijlocul mulțimii, iar asta te poziționează foarte rapid în mijlocul oportunităților. Deși internetul ne oferă acces la informație rapidă, știm foarte bine că informațiile cu adevărat importante, nu le vei găsi pe net, ci la alți oameni.
2) Pasiunea pentru afaceri
Știai că există oameni care fac afaceri fără să-i pasioneze sau să-i intereseze domeniul în care le fac? Întotdeauna ei vor avea fler în găsirea oportunităților de dezvoltare și se vor documenta despre absolut orice dacă este cazul. Nu au nevoie să fie pasionați de arta ca să ajungă să deschidă o galerie. Nu au nevoie să aibă permis pentru a deschide o firmă de transport. Și nu au nevoie să știe nimic despre haine și modă pentru a lansa un magazin online de fashion. De obicei, pe ei îi pasionează crearea relațiilor de afaceri și de asemenea sunt pasionați de oameni. Așa că se vor înconjura de oameni care sunt pasionați de domeniu, iar la asta vor adăuga pasiunea lor de dezvoltare a afacerilor pentru a reuși.
3) Pasiunea pentru viața personală
Sună mega dubios, știu. Dar efectiv, în lumea asta, există o mulțime de oameni care nu sunt interesați de niciun domeniu de activitate. Nu vor să muncească într-o zonă anume și nu-i interesează să devină experți undeva. Ei vor să-și trăiască până mor viața personală. Să călătorească cât mai mult. Să se trezească târziu. Să citească ce vor. Să meargă mereu în locuri noi. Să experimenteze noi senzații. Să nu depindă niciodată de un job anume. Să schimbe zilnic ceva în viața lor fără să aibă constrângeri. Știu că acum o să-mi spui: Și eu aș vrea asta, dar de unde bani?
Te înșeli, să știi. Nu toată lumea este pasionată de viața personală. Din contră, sunt foarte multe persoane care dacă petrec mai mult de 7 zile în compania propriei persoane sau cu partenerul/partenera sau într-un cerc restrâns de prieteni, se vor plictisi teribil. Sau nu suportă ideea de a nu se specializa pe ceva anume, de a avea o existență fără scopuri și fără obiective de carieră.
Nu toată lumea este pasionată de viața personală, dar mulți dintre cei care sunt, să știi că nu o duc rău deloc cu banii. Pentru că noi cei prinși în birourile noastre zilnic, obișnuim să-i urmărim pe bloguri/vloguri și să ne imaginăm că măcar o lună, am putea face și noi o escapadă:)
4) Pasiunea pentru bani
Da, da, sunt o insensibilă. Dar hai să fim un pic obiectivi. Dacă nu-ți place să faci ceva anume în mod special, însă îți plac mult de tot banii, crezi că nu te va ajuta niciodată la nimic? Ba da, stai liniștit. Oamenii pasionați de bani, întotdeauna vor știi să monetizeze orice acțiune, nu vor avea prea multe scrupule și totul vor măsura în cifre adunate pe cont.
Se vor orienta mereu la ceea ce le aduce mai multe venituri, nu se vor atașa prea mult de locuri de muncă, viață personală, domenii, afaceri sau oameni. În schimb, vor avea grijă să scoată maxim din orice. Nu le plânge de milă. Și nici nu-mi spune că banii nu aduc fericirea. E o prostie. Dacă ești pasionat de bani, cu siguranță, banii îți vor aduce fericirea și în niciun caz vreo promovare la un nivel de specialist.
5) Pasiunea pentru a conduce
În mod ambiguu, există persoane cărora le place cel mai mult să-i conducă pe alții, dar să nu facă prea multe, la modul concret. Ei sunt cei capabili să inspire o echipe de vânzări pentru a-și tripla target-ul luna aceasta, dar nu sunt în stare să facă nici măcar o vânzare dacă îi trimiți singuri pe teren. Ei sunt cei care motivează o echipă de programatori să livreze la timp un produs software și în condiții de calitate cât mai bune, dar poate nu ar putea niciodată să scrie cod precum un membru al echipei. Ei sunt cei ce pot vorbi orice despre un domeniu, dar de fapt nu sunt interesați să aplice nimic din ceea ce spun.
6) Pasiunea pentru descoperire și schimbare
Suntem învățați de mici că după facultate, ne luăm un job și trebuie să ne specializăm pe acel domeniu. Apoi să avansăm, să ne crească salariul și așa mai departe. Doar că, există persoane care nu sunt interesate să se specializeze pe ceva anume. Pur și simplu, dorința lor cea mai mare este să descopere mereu ceva nou. Își doresc să învețe în mod constant lucruri noi. Prin urmare, o să-i vezi lucrând trei luni ca oameni de vânzări, apoi trei luni vor fi într-o fabrică în linia de producție, trei luni vor lucra într-o ceainărie și în încheierea anului se vor angaja ca asistenți de mecanic auto. Tindem să credem despre ei că sunt instabili emoțional și că nu poți conta pe suportul lor. Poate într-un fel așa e. Dar la o privire mai atentă, pot fi acei oameni care consideră că fiecare experiență le poate aduce bucurie și entuziasm.
7) Pasiunea pentru învățare
Mersul lucrurilor stă cam așa: Te duci la școală, la liceu, la facultate, poate și master, apoi te angajezi, mai faci cursuri din când în când, dar în principiu ai cam terminat-o aici cu învățatul pe modul intens. Însă există oameni care sunt cu adevărat pasionați de învățarea teoretică. Îi interesează prea puțin să aplice sau să facă task-uri de rutină. Nici măcar zona creativă nu-i face mai determinați. Ceea ce aprinde focul din ei este, de fapt, învățatul. Vor să afle cât mai multe despre anumite subiecte de care sunt interesați sau pur și simplu, vor să adune cunoștințe despre orice lucru interesant din lumea asta. Nu le place să muncească la ceva în mod deosebit. Însă dacă le dai o carte nouă și îi îndemni apoi să-ți povestească din ei, îi vei face cu adevărat fericiți.
Pe lângă cele șapte pasiuni expuse de mine în acest articol sunt multe, multe altele la care nici tu și nici eu nu ne-am gândit până acum. Uită de pasiunea pentru un anumit domeniu, dacă ai trecut de 22-23 de ani și încă nu ți-a dat semne ca apare. E posibil să o găsești, dar e posibil și ca ea să nu existe. Găsește-ți, de fapt, adevăratele lucruri care te entuziasmează și te fac fericit. Chiar dacă în viziunea celor din jurul tău sunt inutile și nu aduc bani. Chestia asta te va scuti de multe frustrări și te va ajuta foarte repede să te îndrepți către o mulțime de reușite. Găsește. Acceptă. Dezvoltă. Câștigă:)