Internship sau “job pe bune” pentru vara asta?

Vara asta te-ai gândit să ți-o ocupi cu ceva și de ce nu, să câștigi și niște bani. Așa că ai început să analizezi oportunitățile existente pe piața muncii, dar poate ești într-o dilemă. Vezi multe oferte de joburi entry level, dar și la fel de multe internshipuri. Când îți întrebi prietenii, ei se împart automat în două tabere. Cei care urăsc internshipurile și cei care le divinizează. Nu știi ce să faci? Eu sunt aici ca să te ajut, așa că îți voi oferi imparțial, câteva argumente pentru fiecare opțiune. Sunt sigură că la finalul articolului te vei identifica cu una dintre cele două variante. Să începem cu internshipurile:)

internship

1) Viziunea de ansamblu

Cel mai important avantaj pe care trebuie să-l iei în calcul este faptul că un internship îți oferă posibilitatea de a-ți construi o imagine generală asupra activității companiei. Foarte multe programe îți oferă șansa de a face practică chiar în mai multe departamente ale firmei, astfel încât îți vei da seama mult mai bine ce anume îți dorești să faci pe mai departe. Un internship nu te restricționează la simpla rezolvare a unor task-uri prestabilite, ci mai degrabă, vei putea să vezi cum funcționează o întreagă zonă a unei companii. Ești un fel de observator, dar de asemenea, te poți implica în ajutarea colegilor pentru îndeplinirea sarcinilor la care te pricepi. În mod normal, un internship trebuie să fie ca un fel de seminar/laborator prelungit, dar cu adevărat bun și util din cadrul unei facultăți. Aplici practic ceea ce ai învățat teoretic, dar nu te afunzi prea mult în problemă.

2) Mentoratul

Internshipurile organizate într-un mod etic și corect din partea unei companii, alocă mentori care să-i ajute în mod activ pe interni. În afară faptului că ei îți vor explica mecanismul general de funcționare al departamentului și modul de rezolvare al sarcinilor de care ești interesat, te vor sprijini atunci când întâmpini anumite probleme. De asemenea, mentorii sunt o sursă neprețuită pentru aflarea informațiilor valoroase din interior. Informații pe care nu le găsești pe net. Un om cu experiență și suflet, îți va pune prima piatră la temelia carierei tale și s-ar putea ca datorită lui să eviți a alege un domeniu de care nu ești cu adevărat interesat sau din contră, te va lumina în găsirea pasiunii tale.

3) Un internship nu e un job. Dar totuși cântărește la CV. 

De fapt aici sunt două probleme de discutat. În primul rând, să nu consideri că internshipul este un loc de muncă serios. Gradul de responsabilitate pe care îl ai la un loc de muncă este de vreo 10 ori mai mare. Dacă aici greșești ceva, stai liniștit, nu se va întâmpla nimic rău. Nu pot spune același lucru despre situația în care ești angajat cu normă întreagă. Acesta poate fi un lucru bun. Poți să iei internshipul ca o etapă de tranziție, între viața lipsită de griji din adolescență și viața stresantă de adult. În cazul în care nu te simți pregătit pentru un job adevărat, un internship este soluția ideală. Cântărește la CV, înveți ceva în mod practic, vei înțelege cum stau lucrurile în domeniul tău și te va ajuta în procesul de maturizare.

4) Oportunitatea de a obține ulterior un job foarte bun

Internshipul poate fi o ușă importantă pentru a obține un loc de muncă extrem de bun la finalizarea programului. Dacă te afirmi și îți demonstrezi calitățile pentru o anumită poziție, în mod sigur vei fi luat în considerare pentru o colaborare pe termen lung. De asemenea, șansele de a primi un astfel de job sunt mult mai mari în cazul parcurgerii unui internship în cadrul companiei, decât dacă vei aplica direct pe post, fără a avea o experiență relevantă în prealabil.

În încheiere pentru capitolul de internshipuri, aș mai adăuga faptul că multe dintre ele sunt neplătite. Și de asemenea, multe dintre ele reprezintă de fapt joburi serioase, ascunse sub cuvântul “internship” pentru a justifica un salariu inexistent sau mizerabil. Din păcate, pentru foarte multe companii, toate cele scrise mai sus, sunt chestiuni ideale și de neaplicat în România. În opinia lor, internul este un fel de omuleț bun la toate. Asistentul tuturor din firmă, care nu merită să fie plătit, sau care primește un salariu extrem de mic, dar ar trebui să fie etern recunoscător pentru șansa de a-și trece în CV magnifica experiență de a fi lucrat la ei. Te sfătuiesc să te documentezi temeinic în rândul colegilor mai mari care au fost interni la compania de care ești tu interesat și să afli dacă sunt respectate regulile de bună funcționare a unui astfel de program. În caz contrar, vei avea de regretat și cu siguranță, te vei gândi că ar fi fost mult mai bine să alegi un job din prima.

Argumente pentru a alege un “job pe bune”: 

getting-your-first-hr-job-5-tips-that-can-help

1) Specializarea rapidă

Dacă tu știi exact ce anume îți dorești să faci și ești foarte hotârât/ă în acest sens, din punctul meu de vedere, nu are rost să-ți pierzi vremea cu un internship. Internshipurile sunt programe create, în special, pentru studenții care nu știu exact încotro să se îndrepte și au nevoie de un guideline mai riguros pentru a putea lua o decizie în acest sens. Însă în cazul în care nu ai această problemă, îți recomand să mergi pe un job entry level din prima. Într-un final, toți ajungem să ne specializăm pe o anumită ramură. Și doar lucrând în mod activ în acel domeniu, putem să creștem în carieră. Cel mai important avantaj pe care ți-l oferă un job este faptul că reușești să câștigi experiență esențială, mai repede decât o fac restul studenților, astfel încât atunci când finalizezi studiile, vei fi cu două trepte în fața lor. Pe lângă diploma de licență, vei avea și experiența care te va ajuta să treci deja la următorul nivel. Știi ce vrei? Nu mai pierde timpul. Dacă nu ești foarte sigur, îți recomand să recitești ce am scris despre internshipuri. Pentru că este trist să pierzi ani buni, prins în anumite joburi de care nu ești cu adevărat interesat.

2) Pentru că vei știi să faci cu adevărat ceva

Dacă după trei – șase luni de internship poți spune că ai idee să faci din toate câte puțin, după aceeași perioadă petrecută în cadrul unui job, vei avea anumite task-uri pe care vei știi să le fac cap coadă complet singur. Acest lucru te va ajuta atât în dezvoltarea profesională, cât și în alegerea unui alt job mai bun, mai bine plătit pe parcurs. Vei deveni mult mai sigur pe tine și automat îți vei dezvolta noi abilități și competențe în jurul domeniului ales. Fapt ce va cântări foarte mult la CV-ul tău pe viitor.

3) Salariul 

În mod categoric, salariul pe care îl vei obține la un job entry level, ar trebui să fie mai mare decât remunerația unui internship. Prin urmare, dacă banii contează pentru tine foarte mult, este necesar să te orientezi în această zonă. Vara cheltuielile se măresc, mai ales dacă locuiești la cămin. Pentru că regia se dublează sau se triplează. Iar dacă părinții tăi nu te vor ajuta cu banii pe timpul vacanței, va fi aproape imposibil să supraviețuiești din ce primești la un internship.

4) Un job te responsabilizează mult mai mult

Când ai un loc de muncă, este evident că angajatorul se bazează pe tine pentru îndeplinirea anumitor sarcini. Treaba este ma mult decât serioasă, iar acest lucru va reprezenta o șansa ca tu să te responsabilizezi foarte devreme. Foarte multor companii le este teamă de tineri, pe motiv că nu sunt serioși. În același timp, și-ar dori foarte mult să angajeze persoane tinere, pentru că sunt mai implicate și mai creative. Dacă tu demonstrezi că ești un astfel de om, adică de bază, oportunitatea ta de evoluție rapidă este ca și câștigată deja.

În concluzie, referitor la alegerea unui job, trebuie neapărat să adaug următorul lucru: Pe piață poți găsi o mulțime de oportunități. Dar nu toate te vor ajuta în construirea unei cariere. Dacă tu, de exemplu, vrei să lucrezi în publicitate, dar te angajezi într-un call center pe suport tehnic, n-aș putea spune că ai făcut o alegere corectă. Pentru că nu te ajută cu absolut nimic în dezvoltarea ta profesională. Tu râvnești la un altfel de job, o altă carieră. Tot ceea ce faci de fapt, este să continui a lăsa rânduri albe în anii tăi de experiență. De aceea, te rog, foarte mult să nu confunzi lucrurile. Nu orice job îți oferă șansa de te a specializa și de a câștiga beneficii importante pentru evoluția ta. Din contră, foarte multe joburi îți vor tăia elanul visurilor tale și te vor arunca într-o prăpastie fără fund. Prăpastie care se transformă ulterior în frustrare și într-o aprigă dorință de reconversie profesională pe la 30 de ani. Nu vrei să ajungi acolo, nu-i așa?

Sper ca acest articol să te ajute pentru a lua cea mai buna decizie. Ce aș vrea sa reții pe scurt, sunt următoarele două idei:

Nu știi ce vrei să faci cu viața ta profesională? Alege, clar, un internship. 

Ai luat o decizie sigură pentru o anumită direcție a carierei? Mergi cu încredere către primul job. 

Ai încă nelămuriri? Scrie-mi în secțiunea de comentarii, sau trimite-mi întrebările tale la andra.gutui@creative-coding.ro. Voi încerca pe cât pot de mult să te ajut:)

Comments