Îmi urăsc jobul, dar nu-mi permit să renunț la el. Ce să fac?

i_hate_my_job_by_corrupt_kittySituația ar fi următoarea: Ai avut nevoie neapărat de un job. Pardon, mai degrabă ai avut nevoie urgentă de venituri. Pentru că: rate/chirie, întreținere, mâncare, ieșiri în oraș, trai zilnic. Așa că nu te-a interesat prea mult dacă îți va plăcea ce vei face, poate nici domeniul de activitate nu ți-a surâs prea mult. Dar o vorbă spune că “nevoia te învață”. Prin urmare, ai învățat tot ce a trebuit, ți-ai făcut treaba, iar la final de lună îți iei salariul. Care e problema? Urăști totul la acest job:

- Sarcinile pe care trebuie să le îndeplinești sunt oribile și te scufunzi într-un sentiment de tristețe chiar și atunci când doar te gândești la ele

- Vinerea este cea mai fericită zi, iar în fiecare luni dimineață ți-ai dori un pistol ca gadget

- Colegii sunt îngrozitori și nu te înțelegi cu nimeni

- Șeful îți cere imposibilul în fiecare zi

- Nici măcar nu vrei să prevezi vreo evoluție în această carieră pentru că indiferent pe ce poziție ai ajunge, ești sigur că viața ta va fi teribilă

Când te plângi de aceste aspecte prietenilor tăi, ei îți spun sec: “Păi și dacă îți urăști jobul, de ce mai stai acolo? Schimbă-l.”

Dar ei nu știu ce vorbesc, nu-i așa? Pentru că tu ți-ai sacrificat niște ani până acum și de rău de bine, tot câștigi suficient cât să-ți acopere rata/chiria, cardurile de credit, cumpărăturile făcute pe datorie, întreținerea și tot ce mai ai nevoie ca să supraviețuiești la standardele la care te-ai obișnuit până acum. Dacă ar fi să o iei acum de la 0 pe un alt domeniu, cu siguranță vei întâmpina probleme precum:

- Îți va fi foarte dificil să te accepte pe vreun post pe care nu ai experiență. Iar asta se traduce prin multe aplicări și mers la multe interviuri. Iar treaba cu interviurile nu e chiar floare la ureche pentru că trebuie să te învoiești des de la muncă, nu?

- Dacă totuși vei fi acceptat la un job în alt domeniu, cu siguranță vei câștiga mult mai puțin decât acum. Ceea ce înseamnă automat că ar trebui să faci rost de bani de altundeva pentru toate datoriile pe care ți le-ai făcut în avans: rate apartament, electrocasnice luate în rate, abonamentul proaspăt la S7, vacanța în Turcia de vara asta pe care o plătești cu credit și toate cheltuielile tale de zi cu zi.

Așa că tragi aer adânc în piept, mai înjuri de câteva ori sistemul, viața și pe nenorociții care au noroc și te duci în continuare la jobul tău îngrozitor.

Ce e de făcut?

download (14)Problemele pe care le ai sunt reale și le înțeleg. Ai niște datorii, multe responsabilități, nu mai ești poate chiar la început de drum. Nu te poți sustrage subit pentru a face orice îți trece prin cap. Însă pe termen lung această depresie în care te adâncești îți va face din ce în ce mai rău. Așa că îți propun următorul plan de acțiune:

1) Decide-te clar asupra domeniului de activitate și a carierei pe care dorești să o urmezi. Nu te mai ghida doar după salariu. Ai văzut că e greșit, nu o face din nou.

2) Vezi ce oportunități sunt în domeniu și începe să te pregătești din timp. După programul de la muncă, începe să studiezi cât mai multe informații din domeniul în care dorești să te reorientezi. Citește despre proiectele altor oameni sau ale companiilor de care ești interesat. Adună cât mai multe detalii. Te asigur că te vor ajuta foarte mult la interviu.

3) Dacă cunoști pe cineva care lucrează în domeniu, stabilește o întâlnire cu acea persoană. Pune-i cât mai multe întrebări și notează-ți toate răspunsurile. Află insight-uri din industria respectivă și de asemenea, roagă-l să-ți recomande ce ai putea să înveți pentru a te pregăti de un interviu. La final, nu ar fi rău să-l întrebi dacă știe vreo companie care angajează acum.

4) Las-o mai ușor cu cheltuielile și începe să-ți lichidezi datoriile pe termen scurt. E posibil să urmeze o perioadă mai dificilă din viața ta și ai nevoie de niște bani puși de o parte. S-ar putea să stai fără job o perioadă sau e posibil ca atunci când îți vei schimba jobul să câștigi niște venituri mai mici.

6) În loc să fii stresat cu învoitul de la muncă pentru a merge la interviuri, mai bine ia-ți concediu. Alocă-ți minimum o săptămână în care să programezi toate interviurile la care ești invitat.

7) Din momentul în care ai primit oferta care să te conducă la noua ta carieră, nu mai privi înapoi! Urmează o perioadă frumoasă în care, în sfârșit, nu vei mai simți că te duci la job ca un sclav.

Sunt convinsă că este un pas dificil, însă cu cât permiți să treacă mai mult timp, cu cât va deveni din ce în ce mai puțin posibil să încerci. Gândește-te: Chiar vrei să te prindă ieșitul la pensie tot dintr-un job pe care îl urăști?

Sursă foto: corrupt-kitty.deviantart.com

Comments