“De ce v-ați schimbat jobul atât de des în ultimii ani?”

new-job2Cred că ai auzit și tu deja că angajatorii nu sunt prea fericiți în momentul când aud că ți-ai schimbat jobul foarte des până acum. Și când spun foarte des, mă refer la mai mult de două ori pe an atunci când ești în etapa entry level. La middle-level, discutăm de mai mult de o dată pe an. Iar când ești pe nivel de senior, deja dacă sari de la un job la altul în mai puțin de doi ani, nu te privește nimeni cu ochi prea buni.

Well, știu cum este la 20 și ceva de ani. Te angajezi că vrei un ban în plus, dar în două luni, îți dai seama că altundeva te plătește mai bine. Așa că pleci fără să te uiți în urmă. La al doilea job, e posibil să nu-ți placă mediul de lucru. Colegii nu sunt pe placul tău, iar șeful e prea autoritar. Cauți un alt loc de muncă și bineînțeles accepți altă ofertă. Între timp, îți dai seama că vrei să te reprofilezi în carieră și te îndrepți către un job în jurul pasiunii tale. Chestia asta se tot repetă la interval de câteva luni, însă la un moment dat un angajator îți va pune următoarea întrebare, având un pic o sprânceană ridicată:

“De ce ți-ai schimbat jobul atât de des în ultimii doi ani de zile?”

Te-ai cam blocat, nu-i așa? Știi deja că dă un pic cam prost să spui că te-ai plictisit de fiecare job pe care l-ai avut sau că nu ți-a convenit salariul. Știi de asemenea, că nu-l poți convinge prea ușor că de data asta te-ai schimbat și ai devenit mai serios. Care sunt sfaturile pe care ți le pot oferi?

1) Dacă deja ai experimentat acele joburi care să-ți aducă un plus de venituri și acum vrei să pui o piatră de temelie la baza carierei tale, ar fi cazul să nu mai alegi atât de rapid următorul job. Asta înseamnă că nu mai este cazul să aplici fără cap la toate anunțurile disponibile pe site-urile de recrutare și să accepți prima oferta. Ia-ți un pic de timp în care să te gândești exact ce ai vrea să faci pentru următorul an. Trebuie să iei în calcul de la început că de data asta e nevoie să stai mai mult de trei luni.

2) După ce ai studiat foarte bine: job description-ul, informații despre companie, oportunitățile de avansare disponibile și simți că ești entuziasmat de acest post, aplică la acest job. E posibil să nu fii invitat la interviu, așa că mai orientează-te la încă trei-patru joburi asemănătoare la companii competitoare care crezi că ți s-ar potrivi.

3) În funcție de cât de bine te potrivești cu joburile alese și bineînțeles de CV-ul cu care aplici, vei fi chemat la un interviu. Acolo, e posibil să primești întrebarea despre care discutăm în acest articol. Ce soluții ai?

- Una dintre soluții este retrogadă. Trebuie să o iei în calcul încă de la punctul 2. Scoate din CV toate joburile total irelevante pentru postul pentru care aplici. Dacă ai lucrat anterior ca promoter sau casier la vreun magazin, iar acum aplici în industria IT, chiar nu mai e nevoie să scoți în evidență aceste locuri de muncă temporare.

- Dacă toate joburile tale au fost pe același profil și continui în această zonă, cel mai bine ar fi să fii relativ sincer. Menționează că ești conștient de tranzitul acesta nejustificat dar încearcă să punctezi faptul că că de data aceasta ai încercat să alegi un job care să te mulțumească pe termen lung. De asemenea, e absolut necesar să evidențiezi exact ce te face să crezi că și anul 2017 te va prinde în aceeași companie. Poate fi vorba despre oportunitățile de învățare, de proiectele pe care le desfășoară compania sau referitor la viitoare lansări de produse unde ai vrea să fii și tu implicat. Recunoaște și faptul că ai rătăcit atât de mult pentru că pur și simplu, voiai să-ți găsești calea în cariera ta.

Poate că ce ți-am scris în acest articol îți par doar lucruri (vrăjeală) pe care să le spui pentru a obține jobul dorit. Însă chiar vreau să te gândești serios la dezavantajele pe care le ai când îți schimbi locul de muncă atât de des. În primul rând, nu apuci să înveți nimic concret și să evoluezi. Practic, rămâi mereu în etapa entry level și o prelungești la infinit. În al doilea rând, îți va deveni din ce în ce mai dificil să te adaptezi la lucrul în echipă, pentru că nu reușești să îmbini nimic cu nimeni niciodată. Dar cel mai important este că nu vei fi niciodată la începutul și la sfârșitul unui proiect. Iar asta se traduce prin faptul că nu-ți vei da seama exact ce ai muncit, ce ai învățat, ce a fost bine și ce a fost rău.

Comments