Știi foarte bine că eu mereu voi fi tipa care te îndeamnă să începi cât mai devreme posibil. Un job chiar în primul an de facultate te va ajuta să-ți construiești o carieră de succes. Iar atunci când vei termina studiile, deja ai toate șansele de a fi considerat minimum specialist în domeniul unde activezi. Însă nu pot nega importanța facultății în viața ta. Și mai mult decât atât: Nu pot nega că există anumite situații clare, când școala devine de zece ori mai valoroasă decât jobul actual. Care sunt acelea?
1) Jobul pe care îl ai acum nu are nicio legătură cu ceea ce vrei să faci pe viitor
Știu că niște bani în plus te ajută sau poate chiar sunt esențiali în viața ta dacă nu ai alte surse de venit. Însă dacă tu vrei, de exemplu, să lucrezi ca inginer în industria electrică pe viitor, dar acum ai un job de opt ore pe zi la un call center în vânzări de tigăi, să știi că ceea ce faci este foarte foarte greșit. Da, sunt de acord, la finalul lunii, poate te alegi cu 1200 de lei. Dar la finalul anilor de facultate știi cum te vei trezi? Singurul care nu are nicio experiență pe domeniu. Singurul care nu are cunoștințe teoretice temeinice. Singurul care are un job prost și niciun viitor bun la orizont. Mai contează acum cei 1200 de ron? Sfatul meu este să încerci a căuta cât mai repede un loc de muncă pe domeniul tău, în regim part-time neapărat. Jobul actual nu face decât să-ți distrugă toate visurile.
2) Câștigi o sumă mai mult decât frumușică într-un domeniu pe care nu ți-l dorești pe viitor.
Uite o să-ți dau un exemplu pe care l-am văzut chiar lângă mine. Soțul meu, Cristi, a făcut Automatică și Calculatoare. Voia încă din anul I să devină programator. Însă viața l-a împins ca și prim job la piața de rent a car. Așa că în anul doi de facultate, Cristi era agent de rent a car în Otopeni. N-o ducea tocmai rău. Salariu bunicel, bacișuri și mai bunicele, comisioane atractive. Avea un venit destul de mare pentru vârsta lui. Însă se îndepărta pe zi ce trecea de scopul său. Pe la facultate nu prea mai dădea, programare nu învăța. După aproximativ un an, a găsit oportunitatea de a se angaja ca și programator junior pe un salariu foarte mic comparativ cu ceea ce câștiga în acel moment. L-am susținut să facă această schimbare. Pentru că niciun vis nu poate fi cumpărat cu câțiva bani pe care îi câștigi astăzi. A acceptat provocarea și deși a fost greu la început, nu cred că are nimic de regretat acum:)
3) Atunci când vrei neaparăt să termini facultatea, dar deja lucrurile ți-au scăpat din mână.
Există oameni cărora nu le pasă de studii. Se lasă de ele, își văd de drumul lor și n-aș putea spune că greșesc pentru că sunt multe exemple ce ne demonstrează contrariu. Însă pentru alte persoane (inclusiv pentru mine), este important ca ceea ce au început să ducă la final. Motivele sunt diverse: câteodată chiar simți că te ajută, alteori vrei doar niște bani în plus la salariu sau niște oportunități disponibile doar cu diplomă. Sau pur și simplu, vrei să nu ai vreodată regretul că te-ai lăsat. Ei bine, dacă tu faci parte din această categorie, n-o lăsa. Când lucrurile îți scapă din mână, trage o gura de aer proaspăt și ia-o mai ușor. Alege un program mai flexibil la muncă, du-te mai des pe la cursuri, deschide mai des cărțile. Liniștea sufletească și împăcarea cu tine însuți nu are niciun preț. Crede-mă.
Însă cel mai important de reținut e următorul lucru: Niciodată să nu renunți la cariera pe care o visezi pentru un job ieftin și prost astăzi. Nu ai idee cât de rău doare mai târziu. Follow your dreams!
Sursă foto: http://theexaminer.com/