Cum să obții un interviu în două ore

keep-calm-only-two-hours-to-goDe curând am lansat o provocare pe Facebook în care v-am invitat să-mi trimiteți sugestiile voastre de articole. Mi-am luat angajamentul de a scrie pe toate temele (despre joburi & carieră) pe care voi mi le propuneți. Așa că de astăzi, m-am pus pe treabă și subiectul zilei a fost propus de Ciucă Marius, fondatorul unui grup foarte drag mie “Job în Sibiu”. Recunosc faptul că tema sugerată m-a pus un pic în dificultate, dar sper că voi reuși să-ți ofer niște idei interesante pentru a obține un interviu în doar două ore :)

Prima clarificare legată de aceste două ore este faptul că nu recomand să ajungi în postura asta. A-ți dori să primești o oportunitate de angajare atât de rapid, denotă de obicei, un grad ridicat de disperare. Din păcate, angajatorii vor specula acest lucru și te vor taxa destul de mult la capitolul salarizării. În schimb, recunosc că există momente în viață când obținerea unui job rapid va face diferența dintre a fi dat afară din cauza neplății chiriei și a supraviețui în continuare. Dacă și tu treci printr-o perioadă grea și ai nevoie urgent de un interviu, iată ce soluții îți propun:

cvs81) Apelează cu încredere la Facebook. Și la prietenii tăi virtuali. 

Dacă te pricepi la WordPress sau dacă ai un prieten bun care se pricepe, îți recomand să descarci rapid o temă gratuită de pe net și să-ți scrii acolo CV-ul. Folosește un subdomeniu WordPress. Legat de cum să-ți scrii CV-ul, urmărește sfaturile din următorul articol: http://www.desprejoburi.com/index.php/2013/11/13/facem-un-cv-interesant-de-citit-in-5-secunde/

După ce l-ai aranjat, pregătește o postare frumoasă care să semene cu un fel de scrisoare de intenție. Doar că o adresezi mai mult prietenilor tăi virtuali. Scrie postarea ca status de Facebook și atașează link-ul către CV-ul tău. Acel status trebuie să le răspundă prietenilor tăi la întrebări precum:

- La ce te pricepi cel mai bine

- Ce fel de joburi te interesează

- Cât de urgent este (eventual și de ce anume e așa urgent)

- Ce primesc ei în schimbul ajutorului? (o ieșire în oraș, un procent din primul salariu, recunoștintă eternă etc). Nu uita de acest aspect. Nimeni nu face nimic complet gratuit.

La final, ai grijă să-ți rogi prietenii virtuali să te recomande către potențiali angajatori.

Ai fi surprins, însă forța colectiva chiar funcționează în acest sens. Și în două ore e foarte posibil să fi primit deja o invitație la un interviu. Secretul este să nu ceri simplu un favor. Ci să arăți că te-ai străduit și că meriți acest lucru.

2) Scrie-le companiilor direct pe Facebook

Fă repede o selecție cu companiile care recrutează în acest moment. Ia-i un pic prin surprindere prin trimiterea unui mesaj personalizat direct pe pagina oficială de Facebook. Mesajul ar trebui să aibă structura unei scrisori de intenție trimisă pe e-mail. Găsești aici mai multe informații: http://www.desprejoburi.com/index.php/2014/11/03/exista-o-noua-scrisoare-de-intentie-foloseste-o/

3) Dacă ai curaj suficient, scrie o postare îndrăzneață pe profilul tău cu câteva idei pe care le-ai aplica dacă ai obține un job la o anumită companie. Nu uita să le dai tag în postare. De asemenea, un pic de susținere din partea prietenilor tăi virtuali nu ar da rău deloc. La finalul postării, lansează-le o provocare de genul: “Ce spui, (Nume brand), am putea avea o discuție mai detaliată despre aceste idei?”. Totuși înainte să faci acest gest, ai grijă să te asiguri că ideile transmise se pretează acelui brand și că au legătură cu postul pe care ți-l dorești.

4) Sună-i direct.

Această idee se pretează doar în cazul companiilor cel mult medii. De obicei, într-o companie mică, oricine ți-ar răspunde la numărul de telefon disponibil pe site, poți fi sigur că este implicat în procesul de recrutare al firmei și știe despre ce e vorba. Urmează aceeași structură din articolul cu scrisoarea de intenție.

Pasul I: Prezintă-te.

Pasul II: Spune-le de ce ai sunat. Unde ai văzut anunțul de angajare și arată că știi câte ceva despre compania lor.

Pasul III: Precizează că te interesează foarte mult postul.

Pasul IV: Explică-le că te-ai hotărât să suni direct pentru că vrei să prezinți niște idei care ți-au venit referitoare la ce soluții ai pentru niște probleme existente în companie. Sau de îmbunătățire.

Pasul V: Pune întrebări. Fă conversație.

Pasul VI: Propune-le să aveți o întâlnire chiar mâine pentru că ai mai multe idei de share-uit.

keep-calm-and-call-your-friends-75) Sună-ți toți prietenii, toate rudele și toate cunoștințele care au un job și întreabă-i dacă te-ar putea recomanda pentru un anumit loc de muncă. Explică-le motivul pentru care ai apelat și cât de urgent este pentru tine să găsești un job cât mai repede. Și bineînțeles, nu uita să menționezi că îi vei recompensa într-un fel sau că rămâi dator.

Este de fapt, soluția cea mai sigură și mai eficientă. Cercul de prieteni al fiecăruia dintre noi este format din oameni care ne aseamănă foarte mult. Prin urmare, sunt șanse mari ca printre amicii tăi să fie unul dintre ei care activează în domeniul tău și te poate ajuta cumva.

Sper ca aceste sfaturi să te ajute în obținerea unui interviu la un job în două ore. Dar nu uita…Niciodată disperarea nu e o soluție ideală.

Ai idei de articole? Vrei să citești un material despre vreun subiect anume? Scrie-mi și eu voi scrie pentru tine:)

P.S. Mulțumesc, Marius, pentru sugestia acestui articol!

Sursă foto: www.keepcalm-o-matic.co.ukpremiumcoding.com

Comments