Dacă ești în situația de a alege între mai multe oferte de joburi, încep acest articol prin a te felicita. Ești într-o postura bună, pentru că întotdeauna a alege este mai bine decât să fii tu cel ales. În al doilea rând acest statut, îți oferă șansa de a ridica standardele. Cine te vrea în compania sa cu adevărat, va plusa mai mult atunci când știe că ești cel vânat. Bun, hai să vedem care ar fi criteriile de care ar trebui să ții cont pentru a face cea mai bună selecție:
1) Ceea ce vrei tu să faci în viață
Întotdeauna pasiunea trebuie să fie criteriul principal. Orice altceva trece pe locul doi. Dacă pozițiile cu care ești ofertat sunt diferite, atunci acesta este primul și singurul criteriu de care te vei preocupa. Pur și simplu, gândește-te care dintre joburi te-ar face să te trezești cu plăcere de dimineața pentru a merge la munca. Care dintre ele, îți face inima să bată mai tare atunci când îți imaginezi cum ar fi să avansezi în acea profesie. Dacă joburile pe care le ai la dispoziție sunt asemănătoare, ar fi bine să treci la punctul doi:
2) Care e compania a cărei cultură este mai apropiată de a ta
Poate te gândești că treaba asta cu cultura organizațională e o vrăjeală. Însă, ar fi bine să privești mai atent. De exemplu, dacă tu ești genul de om căruia nu-i plac ordinele, procedurile, directivele, sistemele și respectarea unor protocoale, atunci s-ar putea ca mediul dintr-o multinațională să te frustreze foarte mult. Te gândești că ajungi acolo ca să schimbi tu legile? Greșești. Nu vei putea. Prin urmare, încearcă să-ți dai seama care ar fi mediul unde tu te-ai putea integra: bine, repede și pentru o durată cât mai mare.
3) Pe ce fel de proiecte îți dorești să lucrezi
Unora le plac proiectele care se întind pe o perioadă scurtă, pentru că se plictisesc repede. Sau chiar își doresc să schimbe 3-4 task-uri diferite pe zi. Alții, din contră, vor să se implice total într-o singură sarcină și să nu fie deranjați cu alte lucruri. Mentalitate de “Aleg jobul cu cel mai mare salariu și văd eu apoi”, este total greșită.
4) Oportunitatea de a avansa/de a învăța
Chiar dacă la început toate joburile par ideale, în special dacă sunt și bine plătite, de fapt un aspect important este plusul de valoare pe care ți-l pot adăuga ele în viitorul tău profesional. Dacă faci același lucru zi de zi și n-ai nicio posibilitate de a-ți dezvolta noi abilități sau/și competențe, banii nu mai au niciun sens. Pentru că tu peste cinci ani vei câștiga aproximativ același salariu, în timp ce alți prieteni de-ai tăi care lucrează în același domeniu, vor avea în buzunar o sumă cel puțin triplă.
5) Banii vorbesc, banii vorbesc….
Hai să vorbim direct, banii contează foarte mult. Dacă ai de ales între două joburi care îți plac ca activitate, cultură, proiecte, oportunități de avansare, dar diferența salarială între ele este mai mare de 10%, e clar ce vei alege, nu? Totuși te sfătuiesc să te interesezi la cât timp se fac evaluări salariale și implicit cât de des se măresc salariile în acele companii. Există cazuri în care un angajat primește o ofertă foarte bună la început, însă mărirea anuală este absolut neglijabilă. Însă există și variante în care salariul este mai mic inițial, iar pe parcurs, măririle sunt mult mai dese sau mai consistente. Prin urmare, ai grijă să afli acest lucru încă din faza de negociere.
Însă cel mai important sfat rămâne, bineînțeles, proverbul cu cei doi iepuri. Dacă amâni foarte mult luarea unei decizii și te joci cu nervii mai multor angajatori, s-ar putea să nu te alegi cu nicio variantă. Gândește-te bine, dar fă-o cât mai repede:)
Sursă foto: fabquote.co