Cum să-ți alegi primul job în timpul facultății?

Știi cum se spune: Prima oară nu e cea mai bună, dar cu siguranță îți va influența pașii către cea mai bună experiență. În carieră nu avem excepție de la această regulă. Este extrem de important primul job, pentru că de foarte multe ori te direcționează către domeniul pe care îl vei alege pe viitor. Însă, sunt atât de multe lucruri de luat în calcul atunci când ai și facultatea pe cap….

1) Ar trebui/Trebuie să fie un job part time

Dacă ești în primii ani de facultate, aș merge pe a doua variantă în locul tău. Da, trebuie să fie un job part time. Altfel vei uita de ce te-ai mai înscris la facultate și cu siguranță vei uita că ți-ai propus s-o și termini. E bine să alegi un program care să-ți permită a avea două slujbe: angajat și student.

2) Part time, part time…dar de care? Patru sau șase ore? 

Majoritatea variantelor sunt de patru ore. Însă există și posibilitatea de a alege șase ore. Problema e că ele se numesc amândouă full time, deși ar trebui să știi din prima că a doua opțiune îți fură cam opt ore din timp cu tot cu drumul. Oricum ai încerca s-o dregi, dacă ai foarte multe cursuri și seminarii la facultate, este un pic cam dificil. Pentru primul job, te sfătuiesc să fie patru ore.

3) Corporație sau companie mică? 

Tough question. Sunt avantaje și dezavantaje de ambele părți, cum ar fi:

- La multinațională, programul de obicei e bătut în cuie. Adică dacă ai de mers de la 9 la 13.00, așa te vei duce. Nu prea contează că joia e un seminar important la ora 11, la care ai vrea să ajungi. Nimeni nu-ți va asculta cererea. La companie mică, șansele de a avea un program flexibil sunt mai mari.

- La multinațională ai o singură feliuță de care te ocupi. Ceea ce te poate scăpa de griji în plus pe cap. La companie mică este foarte posibil să fii om de marketing, secretară și agent de vânzări în același timp.

- Toți își doresc un job în multinațională. Au candidați cu grămada, ceea ce te face automat destul de ușor de înlocuit de pe o poziție entry level. Într-o firmă mică nu prea ai cum să avansezi, dar pe de altă parte vei deveni mult mai ușor “de neînlocuit”.

4) Să aleg pasiunea sau să aleg banii? 

Când îți cauți primul job, tendința va fi de a aplica în stil “fără număr” la cât mai multe posturi. S-ar putea să ai surpriza plăcută de a fi acceptat la mai multe locuri de muncă în același timp. Și vei fi nevoit să alegi câteodată între un job mai bine plătit, dar în același timp destul de neinteresant. Sau un job care-ți oferă venituri mici, însă ai foarte multe lucruri de învățat. Eu nu aș sta pe gânduri în locul tău. Ești mult prea tânăr ca să renunți încă de pe acum la urmarea pasiunii.

Este important ce fel de job îți vei alege în timpul facultății, însă cred că cel mai mult contează faptul că te-ai decis să-ți începi cariera de acum. Perioada studenției este potrivită pentru acest lucru și nu-ți face griji. Te vei descurca perfect!

first-job

Comments