La tine cum a fost prima oară?

Întotdeauna subiectul primei dăţi este unul foarte sensibil. Şi nu numai când este vorba despre “acea primă dată”. În carieră, a începe ceva complet nou, poate trezi diverse reacţii mai mult sau mai mai puţin normale. Cum ar fi….

De exemplu…..unii sunt extrem de timizi şi lipsiţi de încredere. 

Au avut norocul de a primi primul job, însă fiecare zi este o teroare pentru ei. Permanent li se pare că sunt bombardaţi cu informaţii noi, nu înţeleg niciodată până la capăt ce au de făcut, dar în acelaşi timp le este teamă să pună întrebări. Şefii şi colegii îi cataloghează de obicei drept “prostănaci” fără a încerca să descopere care este motivul real. Sfat pentru timizi? Orice lucru în viaţă începe cu o prima oară. În loc să suferiţi pentru situaţia prin care treceţi, mai bine vă bucuraţi că spre deosebire aveţi şansa de a fi aici.

Alţii se străduiesc să arate că n-ar fi pentru prima oară. 

Deşi este clar primul job, nu vor să mărturisească acest lucru colegilor. De fiecare dată ei găsesc ceva de care să se agaţe. Fie că au mai lucrat, dar la “la negru”, fie că au avut o mică afacere în trecut sau pur şi simplu au fost freelanceri. În orice caz, refuză să accepte faptul că acum se iniţiază într-un anumit domeniu. Din cauza mândriei exagerate, au multe de pierdut. Sfat? Las-o mai moale, pentru că unul dintre cele mai rele lucruri care ţi se poate întâmpla, este ca lumea să creadă despre tine că eşti total diferit. Pentru că în timp, când cei din jurul tău vor afla că nu ai experienţa cu care te lauzi, îşi vor ridica multe semne de întrebare referitoare la păstrarea ta pe viitor în companie.

Anumite persoane se plâng prea mult că este prima dată. 

Nu sunt timizi, dar nici îngâmfaţi. Însă vor repeta la infinit expresii de genul: “De unde să ştiu eu să fac aşa ceva? Doar n-am mai făcut. E prima oară.” Din punctul meu de vedere sunt un pic parşivi, pentru că încearcă să folosească o slăbiciune pentru a atinge sensibilitatea celor din jur. Refuză să înveţe singuri şi să evolueze, fiindcă au impresia că orice prima oară trebuie să fie ajutaţi de cei din jur. Poate funcţiona strategia. Însă doar dacă dai peste nişte oameni extrem de răbdători, care să accepte această “deficienţă” a ta.

Există multe alte atitudini legate de primul job sau când începi să faci ceva într-un domeniu. Însă cea mai simplă metodă pentru a trece peste acest complex, cred că este:

Orice începe cu o prima oară. La fel cum orice se poate termina după o prima oară. Însă un start bun, de cele mai multe ori garantează un cuprins fericit:)

images

Comments