Despre relocarea în altă țară/alt oraș. De ce ai face-o?

Relocarea datorită jobului este un subiect sensibil pentru mulți oameni. Sunt două categorii despre care o să discutăm astăzi: Alegerea unui job într-o altă țară și mutarea într-un alt oraș din România. Sunt două chestiuni total diferite și deși la prima vedere, pare mai simplu să pleci dintr-un oraș în altul, veți vedea până la final că este mult mai dificil.

relocating

În altă țară. 

O să spun din start că aici nu mă refer la relocarea de tipul: Ai terminat pe aici o facultate de unde nu te-ai ales cu nimic. Ai avut două-trei joburi proaste, iar apoi ți-a venit geniala idee de a te face șofer în Italia sau menajeră în Anglia. Asta nu e o relocare adevărată. Ci mai degrabă, ai înțeles, că acesta ți-e nivelul și ai ales să lucrezi fix cât poți duce, într-o țară care să-ți ofere un salariu mai bun.

Mă refer la situația în care ești un specialist pe domeniul tău în România, ai o carieră frumușică aici și niște venituri care să te mulțumească pentru stilul actual de viață. Însă, ți-a trecut prin minte să pleci, doar că cei din jurul tău, îți spun să stai în banca ta, pentru că:

- Afară nu fug câinii cu colaci în coadă

- În străinătate nu vei avea niciodată o casă a ta

- Lumea străină e rea și vei fi mereu discriminat

Însă nu totul se reduce la concepțiile învechite ale unor oameni care abia dacă au ajuns la granița cu Bulgaria. De ce ai pleca dacă ai oportunitatea să o faci? 

1) Pentru că, din păcate, în multe domenii, România este în urmă din punct de vedere tehnologic. Asta te limitează și pe tine foarte mult ca profesionist. Multe companii au în țara noastră, exclusiv centre de testare, de vânzare sau customer service. Producția propriu zisă, sau mai bine spus, inovația, nu se petrece aici. Iar tu nu vei avea acces niciodată la ea, indiferent ce funcție ai ajunge să ai. Prin urmare, o relocare a ta într-o altă țară, ți-ar oferi șansa de a fi acolo când lucrurile chiar se întâmplă cu adevărat. Ceea ce ți-ar lărgi orizontul profesional și bineînțeles, ți-ar înlesni evoluția în carieră.

2) Pentru că nu poți face orice fel de job în România. De exemplu, dacă lucrezi în cercetare medicală, e ca și cum ți-ai săpa o groapă, te-ai băga în ea, ai trage capacul coșciugului și ai aștepta să putrezești aici. Pe anumite domenii, pur și simplu, chiar nu există posiblități în țara noastră pentru a avea o carieră, de orice fel. Nu vorbim despre succes acum. Așa că dacă te pasionează foarte mult o anumită zonă de expertiză, ar fi complet neinspirat din partea ta să rămâi aici.

3) Pentru că experiența câștigată în alte țări, te poate ajuta foarte mult și în țara noastră. De multe ori, s-a întâmplat ca persoane care au lucrat în alte locații, să se întoarcă și să-și deschidă business-uri care au avut foarte mult succes aici. În alte țări, oceanele roșii sunt mult mai multe decât cele albastre. În România, încă nu au ajuns toate ideile, așa că multe piețe aici sunt complet virgine. Însă cum ai putea dezvolta ceva, dacă nu ai învățat de nicăieri cum să faci asta?

Overseas-Relocation

De ce te-ai reloca în alt oraș din țară? 

Este un subiect extrem de sensibil, pentru că foarte multă lume din orașe micuțe de provincie, refuză cu desăvârșire ideea de a pleca din bătătura lor. Argumentele cele mai importante?

- De ce naiba m-aș muta de la mine din oraș, unde am casă/părinții au casă, ca să mă duc în altă parte să plătesc chirie? 

- Orașele mari sunt scumpe. De la chirie, mâncare, transport până la ieșit în oraș. Dacă mă mut de aici, nu mai rămân cu nimic din salariu

- În orașele mari, oamenii sunt răi. Aici am familia, prietenii mei. De ce aș pleca?

Doar că perspectiva e total greșită atunci când chiar ai posibilitatea să faci mai mult. Pentru că multe persoane acceptă să lucreze pe o sumă mizerabilă, într-un loc în care nu se simt utili sau productivi. Și bineînțeles, nu le place ceea ce fac. Ceea ce e foarte trist.

Am observat că mulți dintre cei cărora vă este frică de o relocare într-un alt oraș, vă gândiți cel mai mult la nenorocitul ăla de apartament luat prin Prima Casă sau și mai rău, casa părinților voștri pe care urmează să o moșteniți. Și uite așa rămâneți legați pe viață de un loc în care nu sunteți încântați să trăiți și nici nu puteți să vă construiți o carieră, deși ați putea.

Care e frica cea mare? 

Chiria pe care o vei plăti? 

De ce nu te gândești că asta va fi doar la început, pentru că în timp vei avansa și chiria sau rata la un nou apartament nu va mai reprezenta o problemă. În timp ce dacă rămâi unde ești acum, s-ar putea ca veniturile tale să fie pentru totdeauna exact ca acum: Mici.

Că nu mai rămâi cu nimic din salariu? 

Și la tine acasă, cu cât rămâi acum? O sumă suficientă pentru un concediu amărât la Căciulata? Și asta te multumește?

Oamenii sunt răi? 

Oamenii nu sunt nici buni și nici răi. E alegerea ta de cine alegi să te apropii și care parte o scoți la iveală din ei:)

download (18)Atunci când ai oportunitatea de a face mai mult, de a trăi mai bine și mai frumos, este chiar păcat să te legi de niște lucruri care nu ar trebui niciodată să te țină din loc. Apartamentul în care trăiești acum, e doar o parte extraordinar de mică, dintr-o lume plină de șanse minunate pentru cariera ta. De ce te-ai limita la un loc care nu te ajută nici să faci mai mulți bani, nici să devii un profesionist și cu atât mai puțin, nu te ajută să fii fericit?

Ești tânăr. Experimentează. Progresează. Nu te uita în urmă. 

Comments