Programator? Cum să alegi între corporație și companie medie/mică

În ziua de azi cu relativ puține cunoștințe de programare, a devenit extrem de ușor să-ți găsești un job. Oferte sunt multe și toate par aproape la fel de tentante. Indiferent dacă e vorba de o companie mică sau o corporație, anunțurile sună aproximativ la fel:

- Oportunitatea de a învăța lucruri noi

- Oportunitatea de a lucra cu cele mai noi tehnologii

- Proiecte mari, complexe și interesante

- Pachet salarial motivant

- Training-uri plătite sau mentorat în cadrul firmei

- Bonusuri de performanță

- Team building-uri extraordinare

- Șansa de a lucra într-o echipă absolut fantastică

programmer_by_nut_nbz-d7wutkx

Devine din ce în ce mai dificil să alegi, pentru că da, în acest moment, tu ești cel care are ultimul cuvânt. Ei te ofertează și tu trebuie să iei decizia finală. Însă, atunci când toate anunțurile spun același lucru, atunci când totul pare lapte și miere, iar companiile promit marea cu sarea, la ce anume ar trebui să fii atent?

Uite, îți recomand vreo cinci lucruri care te-ar putea ajuta pentru a alege cea mai bună opțiune pentru actualul moment:

 Corporație sau companie mai mică?

E una dintre întrebările pe care sunt sigură că ți le-ai pus până acum. Ambele variante au avantaje și dezavantaje și uneori e foarte dificil să iei hotărârea pentru una din cele două.

building

 

Corporația

- Interesul principal al corporației este să aibă programatori specializați. De obicei, lucrezi cu o singură tehnologie de bază și câteva conexe. Evoluția profesională se face în jurul acestei tehnologii. Trecerea către o altă tehnologie nu este încurajată, pentru că au nevoie de experți pentru fiecare în parte. În plus, majoritatea corporațiilor agrează o singură tehnologie în jurul căreia își construiește toate produsele. Acest lucru poate fi un plus, dacă îți dorești rolul de expert și nu-ți place să faci slalom printre tehnologii. În timp, vei stăpâni foarte bine un anumit profil, iar salariul va crește considerabil. Mai ales când te vei muta de la primul job.

- Proiectele nu sunt tocmai variate. Sau dacă sunt, tu nu vei avea acces la ele. De obicei, se formează echipe dedicate fiecărui proiect.

- Proiectele existente au durată foarte mare. Este foarte posibil să nu ajungi să-ți vezi proiectul la lumina zilei pentru că îți vei schimba jobul între timp. Din cauza acestui fapt, rutina poate deveni un factor care să te determine să pleci.

- Unul dintre cele mai mari dezavantaje este legat de rutina zilnică. E foarte probabil să ai niște sarcini identice, pe termen lung. Inițiativa nu este neapărat încurajată, pentru că o corporație nu-și permite asumarea riscurilor.

- Salariul, de obicei, este mai mare decât în cazul angajării într-o companie mică. Stabilitatea financiară este un argument bun pentru a alege corporația.

- Programul poate fi destul de lejer. Atunci când într-o companie lucrează 1000 de oameni, nu se simte prea bine dacă tu ajungi la 11 la birou sau dacă din cele șase ore de muncă rămase, tu de fapt, petreci doar două programând și restul pe Facebook. De asemenea, unele estimări de proiecte, se fac greșit (pe plus) și atunci îți rămâne o grămadă de timp liber. Chestia asta poate fi cool o vreme, însă pe parcurs, s-ar putea să te încerce frustrarea de a te simți un pic inutil. O altă problemă legată de timp este trend-ul ciudat de a angaja oameni de care nu ai neapărăt nevoie. Corporația face un plan de dezvoltare, în care include, să zicem, angajarea a 200 de programatori. Aici vine partea mai dubioasă. Firma, de fapt nu are nevoie de atâția oameni, însă fiind criză, preferă să-i țină angajați, în expectativa că proiectelor vor demara în curând. Ce se întâmplă de fapt? Efectiv, stai degeaba și aștepți. Într-un caz bun (sau prost) vei rezolva bug-uri de la proiecte livrate sau vei lucra pe diverse proiecte interne ale companiei, care sunt complet neimportante.

- Oportunitățile de promovare sunt discutabile. Piața este grav afectată în România. Există o criză în a găsi programatori. Prin urmare, interesul corporației nu este să promoveze programatori, ci să-i mențină pe pozițiile actuale. Plus că trebuie să-ți amintești ce ți-am spus la punctul 1. În multinațională tu te specializezi pe o anumită tehnologie și uneori chiar pe un anumit proiect. Șansele de a-ți dezvolta alte competențe, cum ar fi de: leadership, project management, innovation process, sunt destul de scăzute. Pentru că ai de îndeplinit niște sarcini bine trasate, iar corporația te vrea productiv în această zonă.

- O problemă mare este reprezentată de creșterea salarială. Se știe că există programatori cu vechime de 4-5 ani într-o anumită corporație care au salariu mai mic decât un tip care s-a angajat ieri. Asta pentru că și-au concentrat bugetele pe angajarea oamenilor noi. Iar oamenii noi vin și cer, de obicei, cu cel puțin 30% mai mult decât primeau la fostul loc de muncă. Și li se oferă, pentru că firma trebuie să se dezvolte, nu? Prin urmare, de foarte multe ori, negocierea pentru o mărire salarială, se realizeză foarte trist. Respectiv, programatorul aruncă pe masă șefului său două-trei oferte de la alte companii care oferă mai mult. Abia atunci, corporația se gândește că ar fi mai bine să rețină omul care a muncit și s-a dedicat proiectelor atâta timp. Mai mult din teama de a-l pune pe tavă altei companii, decât din dorința sinceră de a-și păstra oamenii aproape.

- Contribuția personală nu este apreciată la fel ca într-o firmă mai mică. Aici totul se învârte în jurul echipei. Chiar dacă tu ești developer-ul genial, care face ca lucrurile să funcționeze cum trebuie, s-ar putea ca întotdeauna să rămâi cu sentimentul că ești doar o rotiță mică, dintr-un angrenaj mult prea mare. În ciuda crizei de programatori de pe piață, corporațiile încă induc sentimentul că orice om poate fi ușor de înlocuit dacă nu se conformează cu viziunea și procedurile companiei.

- Ai acces la foarte multe resurse inexistente în companii mai mici: training-uri plătite, schimburi de experiență cu angajați din țara care găzduiește compania mamă, acces la o infrastructura hardware de top, resurse financiare mari pentru dezvoltarea proiectelor noi.

- Echipele sunt destul de mari și variate. Colegii te pot ajuta pentru a înțelege lucrurile cu care te descurci mai puțin. De asemenea, atunci când ești în impas, întotdeauna există cineva care să-ți dea o mână de ajutor.

- Dacă vei rămâne pentru un timp mai îndelungat într-o anumită corporație, vei avea șansa și sentimentul de mândrie de a fi contribuit la dezvoltarea unui produs de mare succes al companiei. O multinațională are o plajă mult mai largă de clienți și de obicei, penetrarea pe piață se face direct la nivel global.

- Cuvântul de bază care te va urmări de-a lungul timpului petrecut într-o multinațională este: Scalabilitate. Proiectele sunt foarte atent planificate și implementate, astfel încât “Think Big” nu va fi niciodată doar o simplă iluzie. Vei lucra, poate, la produse și servicii care vor fi utilizate de zeci de milioane de utilizatori.

small company

Companie medie/mică: 

- Spre deosebire de corporație, într-o companie mai mică, ultimul cuvânt care ar caracteriza jobul tău este specializarea. Aici vei învăța să faci din toate câte ceva. Chiar dacă te-ai angajat ca programator back-end, s-ar putea ca ocazional (sau mai des) să dai o mână de ajutor pe front-end. De asemenea, vei înțelege foarte bine cum funcționează business-ul și-ți vei putea exercita creativitatea pentru a-l dezvolta. Inițiativele sunt bine primite și aici vei învăța tot procesul care duce de la o idee la o afacere. Ce scoate la iveală o experiență într-o companie mică? Foarte posibil, un antreprenor.

- Unii recrutori din corporații spun că evită să angajeze programatori care au lucrat mai mult de un an într-o companie de nivel mic sau mediu. Motivul? Nu sunt învățați să respecte proceduri și să accepte că nimic nu se aprobă de pe azi pe mâine. O astfel de experiență te face să ai inițiativă și să nu iei nimic ca atare. Întotdeauna te vei lupta pentru a face mai bine lucrurile și vei respinge, categoric, simpla idee de a aștepta, de exemplu, mai mult de două zile, până cineva să-ți ofere permisiile necesare pe un anumit server de dezvoltare. Timp în care ai putea freca menta, însă ție nu o să-ți mai placă să faci asta. Vrei ca lucrurile să se întâmple acum.

- După mai mulți ani petrecuți într-o companie mică, în mod sigur, îți va încolți în minte ideea antreprenoriatului. Vei dori să dezvolți un produs software al tău sau un serviciu. Vei avea idei, iar seara după muncă e posibil să fii la treabă pentru dezvoltarea lor. Spre deosebire de colegii de la multinațională, tu vei știi că se poate. Pentru că ai văzut deja că e posibil să faci bani dintr-un business care a fost mic și lipsit de resurse financiare. Prietenul din multinațională, întotdeauna va spune că nu se poate. Și într-un fel are dreptate. Pentru că el lucrează cu altfel de bugete, altfel de produse și o altfel de intrare pe piața globală.

- Promovarea într-o companie mai mică se produce mult mai rapid și în mod natural. Ba mai mult decât atât, dacă petreci ceva timp într-o anumită firmă și contribui activ la dezvoltarea ei, există șanse foarte mari să devii partener. Avantajele sunt destul de mari aici: Pentru că ai beneficiat totuși de stabilitatea unui salariu până să devii asociat, ceea ce îți face viața mai ușoară. Precum știi, mulți antreprenori trec prin vremuri foarte grele, la început de drum.

- Dacă nu știi exact ce fel de tehnologii preferi, într-o companie mai mică, ai oportunitatea de a încerca mai multe, pe diverse proiecte. Nu ești blocat pe o singură tehnologie sau pe un singur proiect

- Proiectele sunt variate și se termină mult mai repede decât într-o corporație. S-ar putea să lucrezi la mai multe proiecte deodată. Ceea ce e un lucru rău dacă nu consideri că te poți concentra pe mai multe lucruri în același timp. Dar dacă nu-ți place rutina, aceste escapade sunt binevenite. De asemenea, durata de dezvoltare a unui proiect este mult mai mică. De obicei, chiar sub 1 an.

- Salariile, la început, sunt, de obicei, mult mai mici decât la multinațională. Pe parcurs, cresc cu o frecvență mult mai mare decât la corporație, deși e posibil ca niciodată să nu se ajungă la salariul pe care l-ai putea avea într-o companie internațională. Însă, în anumite firme, se practică modelul Profit Sharing. Astfel încât, la finalul anului, pe lângă veniturile realizate din salariu, să mai iei și parte din profitul companiei.

- O companie mai mică e un fel de familie. Membrii echipei se împrietenesc foarte bine și nu se distinge aproape deloc distanța dintre șefi și angajați. Nu există protocoale de urmat în relația cu superiorii. Acest lucru e un avantaj pentru că întotdeauna va fi cineva care să te ajute și să te sprijine, mai ales dacă ești la început. Poate deveni un dezavantaj o relație prea apropiată pentru că te poți simți sufocat sau presat.

- Dacă la corporație, în timpul programului, te poți ocupa de o mulțime de chestii personale pe calculatorul tău și nimeni nu-și dă seama, într-o companie mică, lucrurile nu se întâmplă așa. Într-o firmă mare, se lucrează în sprinturi și un sprint, de obicei, ți-l estimezi singur. Pentru un task relativ ușor, tu poți da termen de două săptămâni și tu de fapt să-l termini în 5 zile. Restul timpului poți cere un alt task sau poți să freci menta. Ghici ce alege majoritatea? Însă într-o companie mică, nu ai vreme de stat degeaba. Resursa umană e limitată așa că mereu ai ceva de făcut. Dacă ți-ai terminat treaba, te mai așteaptă o mie de chestii de făcut, așa că multă baftă.

- Greșelile se văd mai repede și nu se pot acoperi. Dacă ai bușit ceva într-o multinațională, nu se întâmplă mare lucru. E o armată de oameni care va repara acel lucru. Într-o companie mică tu ești developer-ul și de obicei tu ești și testerul. Și uneori și project manager-ul. Așa că orice scăpare va fi sub răspunderea ta și va trebui să ți-o asumi și s-o rezolvi repede.

- Cel mai mare dezavantaj este că niciodată nu poți avea încredere în ceea ce scrie în anunțul de angajare. Postul este de Back-end Developer? Înlocuiește Back-end cu Fullstack și vei obține adevărul. Aproape în toate cazurile, vei fi nevoit, măcar temporar să faci de toate, chiar dacă tu ești pasionat doar de o anumită tehnologie sau de un domeniu.

- Multe proiecte nu au standarde de calitate înalte. De multe ori se aplică principiul: “Las-o bă, că merge așa”

- Contează foarte mult cine îndeplinește rolul de CTO în acea firmă. Dacă CTO-ul este foarte slab, e foarte posibil să se fi înconjurat de oameni la fel de slabi ca și el, ceea ce nu te avantajează pentru că nu vei învăța nimic nou și constructiv. De asemenea, a doua situație este ca tu să depăsești pe toată lumea din firmă foarte repede. Ceea ce e rău pentru tine. Ei învață de pe urma ta, dar tu ce mai faci?

- Dacă la multinațională ești prins în rutina unui singur proiect, aceleași task-uri, o singură tehnologie și în companie mai mică poți pica într-o rutină, doar că diferită. S-ar putea ca toate proiectele să fie mici, neinteresante și să fii nevoit a executa aceeași muncă la infinit.

- Unele companii medii/mici au proiecte măricele, interesante și utilizate de către clienții finali în număr destul de mare. Altele nu. Doar execută exclusiv pentru bani niște produse/servicii pe care nu le folosește nimeni. Și e un pic frustrant să-ți știi munca total anonimă și neapreciată, nu?

- În ciuda acestor dezavantaje, un lucru foarte important este că într-o companie mai mică, înveți să găsești soluții optime în condiții financiare precare. Înveți că nu ai nevoie de o plantație de servere performante, de o armată de programatori în echipă, de o duzină de testeri și de ultimele tipuri de Mac-uri pentru a scoate un produs de calitate. Ceea ce te ajută enorm, dacă decizi cândva să-ți pui în aplicare propria idee de afacere.

Cu siguranță, lista de ambele părți este mult mai lungă. Însă am vrut să-ți scot în evidență cele mai importante aspecte pentru a te putea ajuta să iei decizia cea mai bună pentru tine. Nu spune nimeni că nu poți încerca ambele experiențe și astfel să-ți dai seama la fața locului care dintre ele ți se potrivește mai mult. Însă, există posibilitatea ca stând ceva mai mult timp într-una din cele două tabere, trecerea la cealaltă, să-ți facă anumite probleme de adaptare.

Sursă foto: nut-nbz.deviantart.com

Comments