7 reguli de bază pentru a căuta jobul ideal

Toți ne dorim un job ideal, însă puțini fac și ceva concret pentru a-l obține. De foarte multe ori căutarea se limitează la “Ce pică, pică”. Cu atitudinea umilă de a avea un simplu job, nu ai de ce să ai așteptarea ca acesta să fie și perfect pentru tine. Mai jos ai 7 reguli de bază care te vor ajuta să obții rezultatele dorite:

1) Dacă faci ceea ce fac și ceilalți, nu te aștepta să dea norocul peste tine

Ce înseamnă ce fac și ceilalți? Adică atunci când vor un job sau să-și schimbe jobul, aplică 1-2 filtre (oraș și ocazional domeniu) pe două – trei site-uri de recrutare și încep click, click fără număr să trimită CV-ul. La câte companii trimit? Păi până sună telefonul, sau chat-ul de pe Facebook sau pur și simplu până se plictisesc. A doua zi o vor lua de la capăt și tot așa. Dacă te regăsești în acest grup, află că tot procesul tău de căutare este din start eronat. Norocul nu va da peste tine, stai liniștit. Consideră-mă un oracol când spun asta. Și apropo de CV. Aruncă o privire pe următoarele articole:

- Ce să scrii la “Obiectiv” în CV

http://www.desprejoburi.com/index.php/2015/02/17/ce-sa-scrii-la-obiectiv-in-cv/

- Cum se completează corect secţiunea de abilităţi în CV

http://www.desprejoburi.com/index.php/2014/03/03/cum-se-completeaza-corect-sectiunea-de-abilitati-in-cv/

- Si bineînțeles, articolul deja menționat în introducere: 

http://www.desprejoburi.com/index.php/2013/11/13/facem-un-cv-interesant-de-citit-in-5-secunde/

* Pentru CV-urile cu experiență 0, vă rog accesați: 

http://www.desprejoburi.com/index.php/2014/12/16/ce-scrii-in-cv-daca-nu-ai-deloc-experienta/

2) Definește cât mai precis ce înseamnă pentru tine jobul ideal

Mulți tineri îmi scriu că vor un job de unde să câștige mai mult de X ron. Și cam atât. Nu este suficient. Banii nu sunt un obiectiv. Și dacă totuși sunt un obiectiv. ar trebui să ai un plan serios de luptă pentru a-i obține. Ce înseamnă să definești cât mai precis jobul ideal? Exemplu:

Îmi doresc să lucrez pe un post de asistent marketing într-o companie mică sau medie. Vreau să am libertatea de a-mi spune părerea și nu-mi doresc să fac parte dintr-o structură organizatorică complicată. Mi-ar plăcea să mă ocup, în special, de partea de promovare online (site-ul companiei, partea de marketing online). Programul flexibil este important pentru mine. Ca dezvoltare pe viitor, plănuiesc în primul rând să acumulez cât mai multă experiență și cunoștințe, astfel încât să țintesc mai departe o poziție middle-level într-o companie multinațională. Jobul trebuie să fie în București și de preferat, mi-ar plăcea să activez într-o firmă din industria auto.

find a job

3) Prietenii la nevoie se cunosc

Și nu, nu mă refer acum la pile. Mă refer la cineva care poate să spună despre tine adevărul unei persoane de decizie. CV-ul este de multe ori o chestiune rece și foarte impersonală. Poți avea cel mai bun CV din lume, pentru că nu va face niciodată mai mult decât un prieten care îi spune potențialului tău angajator: “Uite știu eu o fată ambițioasă și foarte bună pe marketing online, care ne-ar putea ajuta să ne descurcăm cu viitoarea campanie de promovare”. Prin urmare, încearcă să le explici prietenilor tăi situația în care te afli și informează-te dacă te pot recomanda mai departe. Dacă pot și nu o fac, există două posibilități: Te-ai împrietenit cu persoanele greșite sau tu ești persoana greșită pentru orice fel de recomandare profesională.

4) Contactează angajatorul într-un mod inedit

Am zis-o deja în punctul 1. Dacă ești mediocru, nu te aștepta la rezultate excelente. Toți sunt capabili să apese butonul “Trimite CV”, dar nu toți fac următoarele lucruri:

- Nu contactează în mod direct angajatorul pe rețelele de socializare: Linkedin, Facebook, Twitter.

- Nu trimit e-mail direct

- Nu trimit colete personalizate la sediul firmei (care să conțină un portofoliu aranjat diferit + CV-ul tău””

5) Păstrează legătura cu recrutorii pe care i-ai cunoscut

Ai fost la un interviu pentru un job care te interesa foarte mult anul trecut? Nu ai trecut testul? Majoritatea persoanelor care se află în această situație păstrează o anumită ranchiună pe angatorul care i-a refuzat pentru un anumit loc de muncă. Și ajung să evite compania cu totul. Tu ar trebui să te comporți exact pe invers. Împrietenește-te cu recrutorul. Scrie-i periodic câte un e-mail în care să-l întrebi cum mai merg lucrurile în firmă și…să îi povestești și tu ce-ai mai făcut, cum ai mai progresat. Trimite-i câte un mesaj (mail sau pe o rețea socială) o dată pe lună (minim). Iar la momentul potrivit fii sigur că fie îți va oferi o a doua șansă, fie o vei cere și el va accepta!

6) Citește cât mai mult:) 

Da, și cărți. Dar acum vreau să te îndemn să citești altceva:) Informații de pe website-urile companiilor de care ești interesat sau articole din reviste online și bloguri de profil. Citește mult, minim o oră pe zi. La ce te ajută? În primul rând vei identifica primul anumite oportunități de muncă. Și în al doilea rând, s-ar putea să-ți creezi singur oportunitățile. Dacă ești mereu la curent cu probleme din piață, vei putea să oferi soluții. Și nu ar strica niciodată să le pui în vedere angajatorilor anumite lucruri pe care tu le-ai putea rezolva într-un mod specific.

7) Ești sigur că jobul ideal este în compania altuia? ;) Știi tu ce vreau să spun:) 

Sursă foto: www.megamediafactory.com

Comments