Ultima vacanță din studenție. Distracție sau muncă?

Când spui “ultima dată” din orice, se declanșează un sistem care îți blochează mintea cu afișul: “Să nu ratezi că altădată nu mai prinzi”. Aceeași poveste se întâmplă și cu ultima vară din studenție. Ce simbolizează ea?

1) Sfârșitul oficial al copilăriei

2) Ultimele zile consecutive de distracție fără griji

3) Trecerea de la adolescență târzie la statutul de tânăr adult responsabil

Pentru toate aceste trei argumente, undeva în sufletul tău simți dorința de a celebra acest eveniment cum se cuvinte. Și ce înseamna asta? Pai în primul rând te gândești că vara asta ar trebui să fie specială. Să te distrezi mai mult ca niciodată, fără să-ți pese de griji și probleme. Asta conduce automat la ideea că un job în această vacanță, practic va distruge toate aceste vise, nu? Uite așa, duci o luptă interioară pentru a face alegerea corectă pentru situația:

E ultima mea vară din studenție. Să mă distrez sau să-mi găsesc un job? 

Vrei să te ajut puțin? Well, citești un blog Despre Joburi, așa că nu e dificil să-ți imaginezi ce te voi îndemna să faci. De ce?

1) Privești problema mult prea dramatic. Ultima vara ca student nu este ultima vara din viață. 

De ce ultima vară din facultate o iei atât de în tragic și consideri că viața ta se termină aici? Din contră ar trebui să te gândești că poate fi ultima ta vară ca student, dar și prima ta vară ca adult. Promoție: 2 la timp de 1:) Cu cât faci mai multe lucruri, cu cât vei fi mai mândru de tine la început de an universitar.

2) Munca n-a omorât pe nimeni. Cu atât mai puțin primul job. 

Știu că problema principală este legată de ideea de a avea un loc de muncă: Trezit devreme, responsabilități, stres și implicit: MUNCĂ. Dar pe de altă parte, să-ți spun un mic secret: Primul job, întotdeauna este mult mai ușor decât ceea ce urmează. Ai putea să-l consideri chiar o perioadă de tranziție dintre statul degeaba și cariera serioasă.

3) Dacă nu profiți acum, s-ar putea să-ți pară rău când vei intra direct în pâine

Cum spuneam mai sus, atunci când ești încă student și îți iei primul job, lucrurile sunt automat mai simple. Părinții încă îți mai dau o mână de ajutor, angajatorul este mai înțelegător cu tine, iar tu ai energia te a distra poate chiar și în fiecare seară. Sunt de acord cu tine, dacă vei amâna decizia, cu siguranță vara aceasta va fi bombă, însă gândește-te ce te așteaptă la anul. Lucrurile se vor schimba la 180 de grade și nu vei mai avea timp să procesezi noua ta viață de adult.

4) Te-ai săturat ca părinții să-ți spună mereu ce să (nu) faci? Propriul salariu este răspunsul. 

Nu-i mai judeca atât de aprig pe ai tăi. E perfect normal că dacă te întrețin să aibă un cuvât de spus în planul tău de cheltuieli. Ei muncesc și nu le convine prea mult să vadă că le investești banii în țigări, alcool, haine peste haine și terase în fiecare seară. Vrei să nu mai auzi aceeași placă? Un salariu propriu este răspunsul.

Care ar fi concluziile mele?

- Mulți spun că te poți distra și fără bani în vacanță. Dar pun pariu că deja i-ai contrazis cel puțin o dată. Distracția vine la pachet cu niște bani în buzunar, iar un job te poate ajuta în acest sens.

- Orice etapă nouă din viață este mai ușoară cu o perioadă de tranziție înainte. Să aștepți finalizarea facultății ca să intri în depresia “Toți au joburi bune, numai eu nu găsesc sau găsesc numai joburi proaste”, nu e o soluție fericită.

Și până la urmă….Nu este ultima vară de distracție. Transform-o în prima vară de distracție “altfel”. Cu mai mulți bani, pe propriile tale venituri. De ce să fie ultima vacanță de băut bere la pet și mâncat seminte în fața blocului, când poate fi prima vacanță de trăit noi experiențe? 

Sursă foto: www.jenningswire.com

images (11)

Comments