Când părinții sunt împotriva a ceea ce vrei tu să faci…

Când ai dat la liceu ți-ai dorit un profil uman, însă părinții te-au obligat să mergi la mate-info?

Ai dorit să mergi la o anumită facultate, dar ai tăi te-au bătut la cap să alegi total altceva? A

Ai un job despre care părinții spun că e prost și că ar trebui să faci altceva cu viața ta?

Atunci, clar acest articol este pentru tine:) Și voi începe să-ți spun o scurtă poveste din trecutul meu:

În generală am fost copilul care avea mereu o medie peste 9.80, doar că cel mai mult mă pasionau materiile din zona umană. Cum era de așteptat, i-am spus tatălui meu că vreau să mă duc la un profil de filologie. Răspunsul? “La filologie se duc doar proștii, tu ești fată deșteaptă și te duci la mate-info. Rezultatul? M-am dus la mate-info.” Nu a fost rău. M-am descurcat foarte ok și acolo. Doar că undeva am rămas cu un regret.

Când a venit vorba de admitere la facultate am avut o discuție cu tatăl meu și i-am spus că vreau să dau la A.S.E. – Facultatea de Marketing. Răspunsul? “Acolo se duc doar proștii, nu ai nevoie să pleci din Vâlcea ca să faci Marketing, poți să faci și aici. Du-te la Finanțe-Bănci. Oamenii deștepți lucrează la bancă.” Rezultatul? Nici ca mine, nici ca el. M-am dus la Administrarea Afacerilor, profil Engleză. Cumva n-am vrut să repet greșeală făcută cu patru ani în urmă, însă nici n-am avut curajul să fac ceea ce îmi doream.

Doi ani mai târziu aveam un job ok pentru 20 de ani. Dar care nu era la Bancă. Și m-am gândit că e momentul să aleg calea antreprenoriatului. I-am spus tatălui meu și inițial nu a fost de acord. Numai că de data asta am făcut ce am simțit. Nicio părere nu a mai contat. Rezultatul? Poate nici acum nu e tocmai împăcat, pentru că duc o viață atipică. Am un job pe care poate nu-l înțelege. Nu vreau să-mi iau un apartament în rate. Nu lucrez la bancă. Nici măcar nu am ales o corporație. Mi-am ales un soț care gândește ca mine. Nimic din ceea ce și-a dorit pentru mine nu a devenit realitate. Dar, fie vorba între noi, am momente când cred că e mândru de mine oricum:) 

De ce ți-am povestit aceste lucruri? Uite la 25 de ani, mi-am dat seama de câteva chestii despre părinți și relația pe care o au cu viitorul nostru profesional. Și vreau să le împărtășesc cu tine:

1) Părinții tăi au un sistem de standarde și valori care are deja o vechime de vreo 30 de ani. Exact cum ai și tu. Doar că al tău, încă nu și-a făcut rodajul. Știi ce zic? Ca atunci când spui că tu nu ai putea să ai o iubită foarte geloasă, de exemplu. Sau ca atunci când zici că nu suporți oamenii ipocriți. Pur și simplu, oamenii și-au creat un set de credințe pe care cu trecerea anilor le-au tot înrădăcinat în viața lor. Ei cred în anumite principii pe care nu le mai pot înlătura. De exemplu, pe vremea comunismului, tot ceea ce ținea de joburi în domeniul industrial era foarte apreciat. Așa că ai tăi și-au format niște păreri foarte simple, cum ar fi: Ingineria e bună, ASE-ul îl fac toți iar cu sociologia mori de foame. Aaaa…Iar Social Media nu există, de fapt.

2) Părinții tăi nu se vor schimba. Dar nici tu. 

Nu le mai cere să te înțeleagă și să renunțe la sistemul lor de valori. Prietenii ți-i alegi pentru că au aceleași idei ca tine. Părinții nu. E posibil să aibă o mentalitate diametral opusă. Nu înseamnă că cineva trebuie să cedeze. Ci doar e necesar să învățăm să ne tolerăm reciproc.

3) De fapt ei îți vor binele. Doar că “binele” arată diferit în ochii fiecăruia. 

E posibil ca mama ta să-și fi dorit să ajungă doctoriță când era tânără. Doar că ceva s-a întâmplat și n-a mai reușit. De aceea insistă că trebuia să dai la Medicină. Pentru că te vede ca pe o oglinda a ei. Tatăl tău poate visa cândva să-și câștige o poziție financiară mult mai bună decât cea prezentă. E posibil ca problemele cu banii să-i fi afectat foarte mult fericirea de-a lungul timpului. Prin urmare, acum are impresia că banii sunt problema primordială a vieții. Se uită la TV, vede care sunt profesiile cele mai bine plătite și încearcă să te îndemne spre acea direcție.

4) Știi cum e când vorbești cu cineva mai tânăr sau mai slab pregătit decât tine și te contrazice intens? Indiferent ce-ar spune, ești indignat, nu? Nici măcar nu-l asculți. Așa pățesc și părinții tăi. După 50 de ani, cea mai mare realizare a lor este experiența de viață. Simt că le știu pe toate și că simplul fapt că au trecut prin viață le dă dreptul să-și pună amprenta și în viața ta. Fii mai înțelegător. Vei ajunge și tu acolo.

5) De fapt cea mai mare problemă este că….

Și ei au luat decizii greșite cândva. Decizii pe care acum le regretă enorm. Uită că acum e vorba de un alt om, alte vremuri, alte circumstanțe. Nu mai reușesc să gândească lucid. Tu ești un fel de extensie a lor și vor cu orice preț să te convingă pentru a lua decizia pe care ei ar fi trebuit s-o ia atunci…..

Care e soluția? Încearcă să le prezinți partea frumoasă a deciziei pe care ai luat-o. Nu te contrazice pentru că nu vei reuși nimic. Pur și simplu, arată-le că ție ți-e bine așa. Cu jobul tău mai slăbuț plătit, cu titulatura pe care ei nu o înțeleg, lucrând pe proiecte care nu existau pe vremea lor. Nu le spune că s-au schimbat timpurile. Arată-le rezultatele. De fapt, ei vor să te vadă fericit/ă:) Indiferent cum.

Sursă foto: bvtroupe.com

parentsbig

Comments