Industria Banking, întotdeauna a fost pe cât de ofertantă, pe atât de plină de provocări din punct de vedere profesional. Mulți dintre voi, tineri (viitori) economiști și nu numai, vă doriți să faceți parte dintr-o echipă competitivă a acestui domeniu, astfel încât să vă începeți cariera cu dreptul. Cum sună Banca Transilvania? Cred că foarte bine, și tocmai de aceea, am stat de vorbă cu Diana Vancea, Șef Serviciu Recrutare și Managementul Carierei pentru ca tu să afli toate informațiile de care ai nevoie în vederea aplicării la un job în cadrul Băncii Transilvania.
1. De ce ar alege un tânăr absolvent să-și înceapă cariera în Banca Transilvania?
Orice persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, chiar și un tânăr absolvent de facultate, alege BT din mai multe motive: din dorința de a lucra pentru un brand românesc de top, pentru posibilitatea de a contribui la proiecte provocatoare și inovatoare și pentru a-și construi o carieră într-o organizație aflată în plină dezvoltare.
2. Care sunt cele mai interesante locuri de muncă pe care le oferă acum Banca Transilvania pentru tinerii candidați?
Credem că toate posturile sunt interesante. Sugerăm candidaților tineri să se gândească la dorințele și aspirațiile lor și să aplice la acele joburi care răspund intereselor pe care le au. Orice persoană interesată poate găsi lista actualizată a posturilor disponibile în BT pe pagina: www.bancatransilvania.ro/cariera
3. Foarte mulți studenți susțin că nu poți ajunge să lucrezi în bancă fără experiență înainte de absolvirea facultății. Ce ne puteți spune despre acest aspect?
Pentru unele joburi angajăm chiar și absolvenți sau studenți care nu au neapărat experiență de muncă, în sensul de a fi fost angajați anterior, cu contract de muncă. Însă, apreciem experiența practică a candidaților noștri, care pot, de exemplu, să fi voluntariat în ONG-uri, să fi realizat stagii de internship în alte firme sau să se fi implicat în diverse proiecte desfășurate de organizațiile studențești. Punem valoare pe atitudinea candidaților noștri, nu doar pe ceea ce știu să facă.
4. Cât de importante sunt studiile în domeniul economic pentru a ocupa un post în banking?
Studiile sunt importante, în funcție de postul la care se aplică. Sunt și situații în care colegii noștri nu au nevoie de studii economice, de exemplu în cazul colegilor din departamentele Agribusiness, care răspund solicitărilor clienților din domeniul agicol, sau colegii din Direcția pentru Medici, care răspund solicitărilor medicilor. În cazurile prezentate avem colegi cu studii de specialitate în agonomie sau medicină. Sunt și colegi în departamentele IT, HR sau marketing care nu e necesar să aibă studii economice. Așadar, depinde de jobul pentru care se aplică.
5. Ce programe de internship pune la dispoziție Banca Transilvania pentru studenții interesați să lucreze în banking?
Internshipul în BT se suprapune cu perioadele de practică obligatorie pentru studenții din anul II de facultate și cei din anul I de masterat. Avem dezvoltate parteneriate cu mai multe universități cu profil economic din țară pentru stagiile de practică. Interesant este că aproximativ 50% din cei care vin in internship la BT aleg să rămână alături de noi, pe diferite posturi.
6. Unii cititori vor dori să aplice la un job în cadrul Băncii Transilvania. Puteți să le dați trei sfaturi care să-i ajute în interviu?
Le recomandăm tuturor candidaților să se gândească întâi la aspectele care îi diferențiază, care sunt experiențele, abilitățile care îi definesc și îi fac speciali. Pentru a convinge angajatorul, trebuie în primul rând să aibă încredere în sine! Apoi, le sugerăm să analizeze daca își doresc în mod real să lucreze în domeniul bancar. Credem că este o idee bună să se documenteze despre organizație și despre job, înainte de a aplica, pentru a vedea daca există o potrivire reala între dorintele lor și postul vacant. De asemenea, așa cum spuneam, atitudinea face diferența: recomandăm participanților la un interviu să fie sinceri, deschiși și să transmită determinare și entuziasm.
7. Cum este încurajată dezvoltarea profesională pe termen lung în Banca Transilvania?
Cineva înțelept a spus: „Lumea face loc celui care știe drumul”. De aceea, credem că responsabilitatea dezvoltării profesionale revine în primul rând fiecăruia dintre noi. E important să știm ce ne dorim, unde dorim să ajungem și cum ne putem dezvolta. Apoi, este necesar să soliciți sprijin în dezvoltarea ta. În BT există multe programe de dezvoltare profesională, pornind de la training-uri on the job, pachete de cursuri și mentorat de o lună, continuând apoi cu sesiuni mai complexe de specializare din cele mai diverse, până la programe complexe de dezvoltare a competențelor manageriale. Anul acesta, de exemplu, suntem apreciați de specialiștii din domeniul resurselor umane pentru programul de management al carierei pe care îl derulăm pentru echipa noastră.
Sper ca acest interviu să te ajute pentru a-ți face o imagine despre oportunitățile de carieră existente în Banca Transilvania. Și de asemenea, să știi că acum e rândul tău să pui întrebările. Vrei totuși să afli mai multe? Așteptăm comentarii în secțiunea de mai jos și te asigur că vei primi răspunsurile așteptate!