Nu o să-ți găsești job dacă….

Primesc destul de des mail-uri și mesaje care sună cam așa: “Nu mai am un loc de muncă de X luni și nu-mi găsesc nimic. Nimeni nu mă cheamă la interviu. Sunt disperat/ă. Nu mai știu ce să fac.”

Spre surprinderea mea, am aflat și că o bună parte din persoanele care se află într-o astfel de situație, adoptă două tipuri de strategii. Aproximativ la fel de proaste amândouă și voi explica mai jos de ce.

huntsy-a-smart-dashboard-for-your-job-search-691ee3b7b5

1) Aplică la toate joburile noi peste care dau în timpul unei zile

Efectiv, iau newsletter-ul de la Bestjobs sau Ejobs si își trimit CV-ul de sus până jos. Singurul criteriu de alegere este: Ups…am zis alegere? Am greșit. Voiam să spun: Singurul criteriu de a acționa atât de stupid este “poate, poate pică ceva”. 

Acum e posibil să-mi spui: “Andra, asta fac doar oamenii fără școală. Noi absolvenții de facultate + master, nu procedăm așa.” Ai fi surprins să vezi ce impresie au recrutorii care văd că acei super absolvenți concurează în același timp pentru joburi în bancă, în departamente de marketing și de ce nu și de logistică. Pentru că DA, recrutorul vede cam la ce fel de alte joburi mai aplica un candidat.

Este o metodă foarte greșită de a-ți căuta un loc de muncă. De fapt, nici măcar nu o pot numi o căutare. Este efectiv o bătaie de joc pe care o aplici propriei cariere. Unul dintre primele proverbe pe care sunt sigură că le-am învățat din copilărie este cel cu fuga după doi iepuri. Concluzia e valabilă și aici. Iar dacă procedezi în acest fel și ești șomer, te rog să nu fii surprins/frustrat sau supărat. Învață întâi să cauți. Să te străduiești pe acest drum. Și sunt sigură că o să și găsești.

2) Aplică atunci când își aduc aminte. Adică aproape niciodată. 

E o categorie absolut specială de oameni. Știi cum îi recunoști? Sunt cei mai revoltați pe Statul Român, pe Guvern, pe România și pe cei care au pile și relații. Dacă îi întrebi de ce nu au job, sunt capabili să-ți turuie o seară întreagă cu privire la cât ghinion au avut în viață sau cât de nedrept e destinul cu oamenii care n-au prieteni sus-puși. Sunt absolut convinși că joburile se obțin pe bani, pe sex, pe diverse favoruri, dar în niciun caz pe merit.

Dacă le ceri informații cu tupeu despre procesul lor de căutare îți vor spune pe un ton flegmatic, că nu găsesc un job pe măsura calităților lor. Și apoi o iau de la capăt cu locurile de muncă bune date pe sub mână pe nepotisme.

Adevărul despre ei este că pur și simplu stau degeaba. Oamenii din prima categorie se mai pot îndrepta, dar aceștia….sunt hopeless, din păcate. Obsesia pentru conspirațiile din piața muncii nu le va trece niciodată. Iar în spatele ei se ascunde o lene infinită. 

Concluzia mea? Dacă nu ești chiar genul de profesionist care să fie aproape indispensabil într-un business, fii sigur/ă că firmele nu se vor bate să te aibă în preajmă. Pur și simplu tu va trebui să-ți cauți un job. Iar ca să găsești ceea ce meriți, este necesar să acorzi cât mai multă atenție, dar mai ales timp. Căutarea unui job, este un job în sine. Ia-o în serios, dacă vrei să treci la următorul nivel!

Sursă foto: mashable.com

Comments