Atitudinea la un interviu. Punct forte sau clișeu?

Știi vorba aia cu “Atitudinea e totul”? De cele mai multe ori nu o aprobi, dar în la fel de multe cazuri te lași păcălit intenționat sau nu de această deviză. Cum adică, te întrebi?

Păi mai știi când în liceu aveai un/o coleg/ă super cool pe care îl/o plăceau atât profii cât și cei din jurul tău doar pentru simplul fapt că avea “atitudine”?

Mai ții minte când te-ai îndrăgostit prima oară de un tip/o tipă doar pentru că avea acel “ceva” în vorbe și în felul de a fi care te-a dat pe spate?

Ți s-a întâmplat vreodată să sorbi cu cea mai mare atenție vorbele cuiva și să fii atras ca un magnet de ceea ce spune? Iar când te-ai trezit a doua zi dimineață să-ți dai seama că era un idiot și spunea numai inepții, dar totuși…era un idiot cu atitudine? 

Uite cam așa stau lucrurile și la interviu. Ce înseamnă “atitudine” atunci când te întâlnești cu un angajator?

- Să-l privești tot timpul în ochi și să zâmbești frecvent într-un mod carismatic

- Să-i oferi senzația unei bune stăpâniri de sine. Ca și cum absolut orice te-a întreba, nu te-ar putea dărâma.

- Chiar dacă îi răspunzi cu “Nu știu, îmi pare rău” la o întrebare să o faci cu acea încredere care să-i transmită de fapt următorul curaj: “Cât curaj, câtă siguranță, bravo”

- Corpul tău trebuie să emane entuziasm prin toți porii. Atunci când vorbești despre posibilitatea de a fi angajat în acea companie sau despre domeniul tău de activitate să pari cel mai pasionat om de pe pământ. Gesticulează, dar fără exagerare. Ești un/o domn/doamnă cu atitudine nu un clovn.

- Să nu suferi în niciun moment de complexul de inferioritate, dar nici nu te afișa drept cel mai sfânt dintre toți sfinții. Discută cu angajatorul ca și cum ai vrea să legați o relație. Arată-te interesat de ceea ce povestește și oferă completări atunci când este cazul. Începeți o conversație și evitați monologul.

- Pune întrebări ca și cum îți pasă. Odată ce lucrurile au început să meargă bine, iar angajatorul pare să-ți fi acordat primul vot de încredere, începe să te arăți interesat cât mai mult de jobul său, contribuția sa în cadrul companiei și încearcă să afli cât mai multe insight-uri cu referire la viitorul tău job.

-*Pune întrebări ca și cum îți pasă. Dar ai grijă să ai deja răspunsul pentru ele. Un/O tip/ă cu atitudine știe exact de ce:)

- Vino cu inițiative pregătite dinainte, dar prefă-te că ți-a venit ideea pe loc. Dacă tot ai prevăzut ce întrebări trebuie să pui, ce răspunsuri vei primi, nu ar strica să vii cu niște soluții pregătite, nu-i așa? Atitudine proactivă se numește.

Ai urmat rețeta? Felicitări, ai câștigat jobul. Baftă în păstrarea lui!

Mai sunt multe trucuri de genul acesta. Da, trucuri. Atitudinea la interviu se învață, se cizelează pe parcurs și se mulează în funcție de jobul pe care dorești să-l obții. Nu te mai obosi să-mi spui scuza: “Eu nu am ca alții atitudinea care ar putea atrage atenția, d-aia nu mi se dă nicio șansă.” Îmi pare rău pentru tine, dar tu ești cel care nu-și acordă nicio șansă.

Da, atitudinea e un punct forte în cadrul unui interviu. Dar în aceeași măsură este deja și un clișeu. Seamănă izbitor de mult cu prima întâlnire amoroasă pe care o ai cu cineva. Atunci când (dacă ești fată) îi spui băiatului că tu nu ești geloasă, posesivă, te dai drept o tipă foarte deschisă la minte și îi spui că tu ții foarte mult ca iubitul tău să mențină o super relație cu părinții, prietenii lui de pahar, cu paharul, cu fotbalul, jocurile pe calculator și chiar îl îndemni să aibă prietene foarte bune cu care să mai iasă ocazional. La un an distanță, băiatul nu mai are deloc prieteni, cu maică-sa vorbește de sărbători, nu mai știe ce gust are un pahar de whisky iar în casă cuvinte precum “Dota, Wow, LOL, Counter Strike, Warcraft etc” sunt Satana și nu trebuie nici măcar pomenite.

Cam despre asta e vorba, din păcate de cele mai multe ori. Atitudine la momentul potrivit și schimbări pe parcurs în funcție de atingerea obiectivelor. So…nu e greu să ai atitudine la un interviu. Dar e aproape imposibil să-ți educi o atitudine sănătoasă pentru tot restul vieții tale. 

atitudinea-este-totul

Comments