Ce mă fac dacă n-am niciun talent?

Una dintre scuzele preferate ale oamenilor pentru a nu începe sau a nu finaliza nimic concret este: “Păi, dacă n-am talent ca alţii, ce să fac şi eu..” Aşa că aleg să se plafoneze înainte de a da start carierei lor.

Suferă de o invidie nejustificată pentru prietenii care s-au afirmat în diverse domenii artistice, sportive sau ştiinţifice. Li se pare permanent că Dumnezeu a fost darnic prea mult cu aceştia, în timp ce lor nu le-a oferit absolut nimic. Nu caută să se facă remarcaţi prin simplul fapt că nu şi-au găsit ca alţii o vocaţie. Te simţi de prin zona asta? Stai liniştit. Soluţii există. Voinţă să fie. Iar pentru voinţă, sigur nu ai nevoie de talent.

1) De unde ştii că nu ai niciun talent, dacă în viaţa zilnică nu te ocupi cu nimic?

Ştiu, o să spui: “Am încercat să desenez şi n-a mers. Am vrut să scriu poezii şi mi-au ieşit nişte porcării. La mate m-am ales cu cinci pe linie. Asta e, m-am resemnat.” Nu te mai acoperi cu lipsa de talent. Până la urma e vorba să-ţi găseşti acel domeniu care să-ţi placă şi acea activitate pe care s-o faci din pasiune. Poate fi vorba de gătit, tâmplărie, mecanică, publicitate, asistenţă socială, programare, finanţe şi orice altceva. Nu te mai limita la prejudecăţile societăţii. Încearcă din toate câte puţin pentru a vedea ce te atrage.

2) Da’ mama m-a trimis la facultate ca să mă fac economist, nu bucătar. 

Asta e cea mai problemă. În loc să te gândeşti cum să faci performanţă într-un sector care să-ţi ofere satisfacţii, tu te limitezi la a alege fie ce fac toţi, fie ce te îndrumă alţii. Nu vorbesc acum doar de bucătărie, dar cred că mulţi dintre noi, refuzăm categoric să explorăm anumite domenii doar din teama: “Da’ ce-o să zică lumea?” Lumea n-o să spună niciodată nimic bun. Când nu faci nimic, eşti un ratat. Când faci un salt, ai avut noroc şi atât.

3) Nu pot să mă apuc de toate şi să nu fac nimic de fapt. 

Adevărat. Nimeni nu spune că trebuie să alergi dupa 1000 de iepuri pentru a vedea care dintre ei îţi vine ca o mănuşă. Dar nici nu trebuie să alegi ochelarii de cal.  Citeşte mult, vorbeşte cu oameni care lucrează în diferite industrii pentru a afla lucruri noi şi mai ales experimentează cât se poate. Eşti tânăr, poate chiar student, ai tot timpul din lume pentru a afla ce poţi face în această viaţă pentru lume.

Prin urmare….să nu te aud că nu ai niciun talent. Începe prin a spune: Îmi voi căuta vocaţia şi nu mă voi lăsa până când n-o voi găsi. Pe viitor, vom vorbi puţin şi despre curajul de a urma această pasiune pe care sunt sigură că o vei întâlni în curând:)

keep-calm-and-show-your-talent

Comments