Facem un CV interesant de citit în 5 secunde?

La Youtube ai 5 secunde până să poţi apăsa butonul Skip pentru a vedea un videoclip interesant. Se spune că angajatorul oferă aproximativ acelaşi timp citirii CV-ului tău. Diferenţa dintre Skip-ul de pe Youtube şi Skip-ul recrutorilor este libertatea de alegere. În primul caz eşti nevoit să aştepţi cele 5 secunde, în timp ce recrutorul poate să-ţi dea skip într-o secundă.

dreamstime_s_559706

So…Cum obţinem cele cinci secunde? Hai să facem un CV pe paşi.

1) Datele personale: Vârstă, sex, stare civilă, oraş. Îţi zic din start: Scoate starea civilă din calcul. Nimănui nu-i pasă sau nu este tocmai legal să-i pese de acest lucru. Ocupi un rând în plus degeaba şi plecăm de la premisa că CV-ul trebuie să aibă maxim două pagini. În plus dacă eşti o doamnă tinerică de 20 şi ceva de ani e posibil ca angajatorul să creadă că eşti numai bună de inseminare. Şi chiar dacă nu este etic, mulţi dau skip peste doamnele la început de căsnicie tocmai pe acest motiv.

2) Obiectiv. Îţi recomand maxim cinci cuvinte legată într-o frază cât mai catchy şi coerentă. Exemplu că se poate?

Varianta lungă –  Îmi doresc să lucrez într-un mediu profesional, dinamic care să-mi permită folosirea cunoştinţelor acumulate şi oportunităţi de avansare în cadrul companiei.

Varianta scurtă – Dezvoltare profesională orientată spre oportunităţi.

3) Domenii urmărite - dacă ai ales Finanţe/contabilitate/bănci nu te apuca să treci apoi IT şi Marketing. Ţinteşte bine o singură dată, nu mai trage cu tunul după raţe.

Mobilitate – dacă nu eşti dispus să te muţi din oraş nu trece răspuns afirmativ doar pentru că ai impresia că tragi asul câştigător. Să te văd ce mai zici când îţi propune apoi relocare din Bucureşti în Muereasca.

Dispus la călătorii – aceeaşi poveste ca la mobilitate.

Experienţă: Am mai spus-o şi în alt articol. Pune accentul pe ceea ce ai realizat şi ai învăţat din experienţele anterioare. Este secţiunea cea mai importantă din CV la care angajatorul poate se uită înainte să-ţi vadă faţă. E un mare plus dacă primele două rânduri de după titulatura şi perioada în care ai avut postul respectiv treci exact chestiile cu care te-ai ales de pe urma acelei experienţe.

După realizări, te rog foarte mult să n-o dai în bară cu infinitivul lung sau cu persoana a III a.  Adică nu da copy paste din fişa postului, cum ar fi:

- realizarea corectă a documentelor primare de contabilitate

- înregistrare contabilă a facturilor

- răspunde de urmărirea activităţilor agenţilor de vânzări.

Despre cine vorbim noi aici? Despre tine, nu? Te respecţi aşa de mult încât îţi vorbeşti la persoana a III a? Sună de zece ori mai bine o abordare personală:

- Am realizat….. Am răspuns de….M-am ocupat de înregistrarea…..

Ştiu că îţi place să-ţi vezi CV-ul cât mai lung, dar chiar nu e cazul să spui absolut tot ce făceai acolo într-o zi de muncă. Nici tu nu ai avea răbdare să citeşti asta. Limitează-te la chestiile care chiar au contat pentru tine, dar mai ales care contează pentru postul la care candidezi. Pentru că da, nu facem un CV universal, ci un CV destinat unui job pe care tu ţi-l doreşti foarte mult. 

4) Studii : Aceeaşi poveste ca la experienţă. Sincer, în ziua de azi toată lumea face o facultate. Dacă tu ai impresie că ASE-ul făcut de tine e mai bun ca ASE-ul făcut de mine, te înşeli. Diferenţa o face faptul că tu ai învăţat ceva, iar eu altceva. Aşa că ce spui dacă după ce treci perioada, facultatea şi specializarea, te străduieşti să scoţi două-trei rânduri despre ceea ce ţi-a oferit această experienţă universitară? Specifică exact cu ce te-a ajutat pentru a ajunge să aplici la acest post. Nu ştii ce să scrii? Aruncă diploma. Sau n-o mai trece în CV.

5) Abilităţi: Dacă vrei neapărat să scrii că ai spirit de echipă, eşti sociabil şi organizat, ar fi bine să faci un efort şi să treci în paranteză ce crezi tu că te califică pentru aceste aptitudini. Cum ţi-ai dat seama că eşti un om de echipă? Cred că este nevoie de o explicaţie pentru că pur şi simplu jumătate din români trec asta în CV şi sincer mă îndoiesc mult de faptul că toată ţara asta trage la bine şi la rău într-o mare echipă.

Limbi străine. Am mai vorbit despre asta. Dacă înţelegi câteva cuvinte uzuale în franceză chiar nu e nevoie să te faci de râs la interviu când te va întreba ceva serios angajatorul. Fii sincer.

Competenţe: Ele se dobândesc şi se dezvoltă. În orice fel de mediu de lucru înveţi să lucrezi cu tot felul de tool-uri, proceduri, procese. Chiar şi la facultate. Arată că ştii într-un mod coerent să te autocalific pentru o anumită competenţă.

Hobby-uri: Niciunui angajator nu-i pasă că ţie îţi place să ieşi cu prietenii tăi. Nu e nimic deosebit în asta. Dar dacă în timpul liber eşti make up artist, s-ar putea să te aprecieze pentru viaţa ta dinamică şi pentru iniţiativă.

Dacă ai nevoie de ajutor/feedback sau pur şi simplu vrei să se uite cineva peste CV-ul tău, poţi să mi-l trimiţi. Promit că mă străduiesc să-l facem cel mai bun CV de citit în 5 secunde:)

Comments