Poţi învăţa să înoţi de la cineva care nu ştie să înoate?

Nu ştiu cum a fost la voi, dar eu am detestat profesorii de sport toţi anii de şcoală. Ori erau graşi, ori erau leneşi ori erau şchiopi. Niciodată n-am prins un prof de sport care să-ţi arate pe bune cum se fac exerciţiile cu care ne exaspera. Nu puneau mâna nici pe minge, nu făceau niciodată roată, iar de sărit capra nici nu mai vorbesc. Însă se pricepeau la dat directive şi la critici. Aia nu faci bine, de ce stai degeaba, treci la trei ture de teren, bagă 10 flotări corecte. În condiţiile în care singurele lor activităţi erau să ne pună prezenţa, să ne chinuie şi să stea la taclale în vestiar cu alţi leneşi ca şi ei.

După modelul proful de sport care n-are idee ce predă, se repetă istoria şi în facultate. Mulţi studenţi deja lucrează în diverse domenii, vin la cursuri cu opinii pertinente şi bine ancorate în câmpul muncii. Încerci să-ţi contrazici uneori profesorii şi să le explici că dincolo de zidurile universităţii, e altfel decât ceea ce îţi arată ei. Însă răspunsul e cam acelaşi cu al bătrânului prof de sport: Lasă figurile şi bagă flotările. De data asta flotările sunt diverse chestii pe care trebuie să le înveţi pe de rost din cărţile impuse de la şcoală. Bineînţeles, cărţile nu sunt inspirate din realitate, ci dintr-o listă de vreo 100 de alte manuale înscrise la rubrica: Bibliografie.

Dacă te oftici pe această situaţie frustrantă şi spui nervos: Gata, eu renunţ la facultate/master pentru că nu învăţ nimic interesant, dar dai peste aceeaşi situaţie din liceu. Ai vrut poate să-ţi scoţi scutire medicala de la sport, dar părinţii şi alţi colegi ţi-au spus că n-are rost să te pui rău cu proful, că mai bine taci şi înghiţi.

Ca să răspund la întrebarea din titlul, sincer eu cred că poţi învăţa să înoţi de la cineva care nu ştie să înoate. Nu vei fi un înotător de performanţă, dar cred că te vei descurca. Însă ştiţi care e faza? Cine ar vrea să înveţe să înoate de la cineva care nu are idee să facă asta? Cine are încredere şi s-ar arunca în valurile mării ascultând de sfaturile unui om care a citit cum se face asta într-o carte? Asta cred că este ideea, dragi profesori de sport şi nu numai. Putem să ne însuşim cunoştinţele pe care încercaţi să ni le transmiteţi fără prea multe pasiune de pe nişte slide-uri obosite. Dar nu avem încredere în voi şi le vom da Delete cu prima ocazie.

Iar pentru cei care chiar ar vrea să înveţe să facă o tură de bazin, ia citiţi frumos de pe poza următoare şi daţi fuga la o piscină. Sunt sigură că dacă aplicaţi corect ce scrie într-o carte, veţi reuşi!

dreamstime_s_18967403

Comments