Plec afară. Dus sau dus-întors?

Să zicem că un amic vine şi-ţi spune că s-a decis să plece la muncă în străinătate. Povesteşte entuziasmat că şi-a găsit un job în construcţii, unde va fi plătit cu minim 1500 de euro. Se plânge că în ţară nu mai e viaţă, că n-are cum să-şi ia un apartament în vecii vecilor şi oricum nu găseşte un serviciu bine plătit. Îl asculţi atent, te gândeşti pentru un moment foarte serios să te bage şi pe tine în combinaţie, iar apoi îl întrebi:

Ai de gând să pleci de tot sau te întorci?

Oameni ca acest potenţial amic există foarte mulţi. Vorbele sunt vorbe. Ce spun cifrele? În perioada 1-10 iulie 2013, SmartDreamers a realizat un studiu pe un eşantion format din 1500 de tineri, 500 dintre ei având vârste cuprinse între 18-24 de ani, iar 1000 dintre ei încadrându-se în intervalul 24-30 de ani. Scopul acestei cercetări a fost identificarea obstacolelor şi aşteptărilor pe care le au tinerii privind piaţa muncii din România în comparaţie cu piaţa muncii din străinătate. Temele atinse au fost: actualul loc de muncă, aşteptările salariale, motivaţii, dificultăţile întâmpinate în găsirea unui loc de muncă şi modul în care ar cheltui banii economisiţi.

Concluziile au fost interesante, dar oarecum previzibile. Am aflat că 78% dintre tineri sunt ferm convinşi că vor să plece în străinătate pentru a-şi mări veniturile. Dintre aceştia, 59% vor pleca cu bilet dus – întors, gândidu-se că după câţiva ani de muncă asiduă şi agoniseală plătită cu mult stres, e cazul să se întoarcă în România. Restul de 41% vor avea biletul într-un singur sens, considerând că trebuie să îndrepte o greşeală a sorţii: Naşterea într-un loc nepotrivit.

Dintre cei chestionaţi, 51% au deja un loc de muncă, iar 10% dintre ei l-au găsit chiar peste hotarele tărişoarei noastre. 73% dintre norocoşii plecaţi peste graniţe declară cu mândrie că nivelul mediu salarial situat între 1000 şi 2000 de euro îi mulţumeşte foarte mult.

Comparând impresia despre acest nivel salarial în ochii tinerilor români, studiul a semnalat următoarea proporţie: 32% dintre respondenţi sunt nemulţumiţi de partea financiară în România, în timp ce discutând despre străinătate avem un procent de 8% de respodenţi ce consideră acest lucru o problemă.

Ghiciţi care este visul cap de listă la capitolul investiţii cu banii strânşi din munca de peste hotare? Nu o să ghiciţi atât de uşor pentru că există de fapt două mari speranţe, aflate pe acelaşi loc. Casa + maşină  versus o afacere. Însă este de remarcat că vorbind despre cei  59% dintre respondenţii care au declarat că se vor întoarce în ţară, sunt cu 11% mai mulţi cei care ar investi banii agonisiţi într-o afacere. Am putea trage concluzia că România este atractivă din punct de vedere al posibilităţilor antreprenoriale şi mai puţin la capitolul locuri de muncă.

Mi-a plăcut studiul realizat de http://smartdreamers.com/blog/ şi încă o dată mi-a fost confirmat faptul că din păcate, tinerii români se gândesc prea mult la reuşite profesionale concretizate în bani pe termen scurt, decât la  ascensiune şi dezvoltare pe termen lung. Însă până la urmă, fie bilet dus, fie bilet dus-întors, important este să simţi că lupţi pentru ceva. Casa, maşina sau afacerea pot fi doar începutul unui lung şir de obiective. Să sperăm că tangibile. 

Comments