Socoteala de acasă poate să se potrivească cu cea din târg

Decizia de a-ţi căuta un job în străinătate implică întotdeauna mai multe riscuri decât ceva de pe piaţa autohtonă. Multă întrebări şi de cele mai multe ori, prietenii la care apelăm pentru răspunsuri ne oferă doar indicii foarte vagi. Teama de necunoscut sau de un eventual eşec pe un tărâm străin ne împiedică uneori de a ne informa mai bine, iar iniţiativa căutării este abandonată înainte de de a fi începută.

Însă, categoric, orice nedumerire ai avea îşi poate găsi destul de uşor şi o soluţie. Până la urmă nu te arunci într-o dezbatere religioasă, iar sursele de informare sunt la tot pasul. Am apelat la TJOBS pentru a primi diverse răspunsuri cu privire la procesul de recrutare şi de selecţie pentru munca în afara ţării. Care ar fi deci întrebările cele mai generale?

1)      Cât durează întreg procesul?

Medierea începe în momentul când agenţia publică anunţul cu oferta de muncă. În funcţie de finalizarea medierii care include şi semnarea contractului de muncă cu angajatorul străin, poată dura o săptămână în cazul în care este nevoie urgentă de personal şi două luni de zile. Îţi recomand citirea Legii 156 2000 http://www.muncainstrainatate.anofm.ro/legea-nr-156-2000-cu-modific-rile-i-complet-rile-ulterioare și Normele de Aplicare

http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Legislatie/HOTARARI-DE-GUVERN/HG384-2001.pdf  înainte de a începe căutarea unui loc de muncă în străinătate.

2)      De ce documente ai nevoie?

a)      Actul de identitate

b)      Paşaportul, paginile cu fotografia şi cu viza.

c)      Actele de calificare

d)      Adeverinţa medicală eliberată de medicul de familie

e)      Dovada emisă de structura specializată din cadrul Ministerului de Interne, din care să rezulte că solicitantul nu are interdicţia legală de a părăsi localitatea ori alte limitări ale exercitării dreptului la liberă circulaţie în afara graniţelor ţării

f)       Cazierul judiciar

g)      CV-ul actualizat.

Colaborarea cu o agenție de recrutare se face în baza unui contract de mediere. Contractele necesare la dosarul de mediere:

a) contractul de mediere http://www.tjobs.ro/articole/ce-informatii-contine-contractul-de-mediere

b) contractul individual de munca şi anexele acestuia în format bilingv (limba țării în care se va pleca și limba română);

3)      Trebuie să plăteşti?

Aşa cum am mai menţionat în articolul:De obicei plăteşti pentru ceea ce îţi doreşti să obţii. E corect, nu? există posibilitatea ca agenţia cu care colaborezi să perceapă comisioane de mediere din parte candidatului. Bineînţeles, trebuie să aveţi mare grijă la cine apelaţi şi să urmăriţi cu atenţie ca această taxă de mediere să fie menţionată în lei în contractual de mediere.

4)      Ce criterii de selecţie există pentru diverse posturi?

În mod categoric, un prim criteriu de selecţie care reprezintă şi baza acestui proces îl reprezintă nivelul de cunoaştere al limbilor străine. Până la urmă, te duci într-o ţară străină, unde indiferent pe ce post vei lucra, vei fi nevoit în mod cert să comunici. Fără un nivel minim de cunoştinte lingvistice cerute de angajator ai şanse foarte mici de a fi ales. Un alt criteriu general este disponibilitatea candidatului. Celelalte cerinţe sunt stabilite în funcţie de profilul şi de domeniul stabilit de compania angajatoare.

5)      De câţi bani ai nevoie pentru a pleca în străinătate?

Am auzit de multe ori că această întrebare reprezintă şi un major impediment pentru luarea deciziei de a pleca în străinătate. Mulţi spun că neavând o sumă care să le asigure cheltuielile până la încasarea primului salariu, nu pot să plece. În cazul în care cazarea şi transportul sunt asigurate de angajator, suma minimă pe care trebuie să o ai este de 300 de euro. Dacă nu vei beneficia de cazare şi transport, lucrurile se complică puţin. E recomandat să faci un research atent pe această temă pentru a nu te trezi într-o situaţie mai mult decât neplăcută.

Ştiu, e un pas important din viaţa ta. Tocmai de aceea, recomand să fii extrem de atent pe unde o să calci. Trebuie să te informezi foarte bine şi să pui toate detaliile la punct. Poţi începe prin a căuta câteva variante de joburi pe domeniul tău pe http://www.tjobs.ro/ .Baftă!

Comments