Azi nu. “Mâine” sigur mă apuc.

În fiecare duminică seară înainte de culcare, după ce spui cuminte Tatăl Nostru, îţi faci în cap listuţa de “things to do” pentru săptămâna următoare. Un draft pe care să-l trimiţi până să vină Moş Ene, către Doamne Doamne cu gândul să te ajute ca de data asta să le duci la capăt. Bun, hai să vedem cam ce îşi doreşte un tânăr/tânără neliniştit/ă de la Moş Crăciun la finalul săptâmânii:

1) De mâine mă apuc de slăbit.

2) De mâine învăţ.

3) De mâine îmi caut job / îmi schimb jobul / evoluez la jobul actual.

4) De mâine mă apuc de citit ca să devin un om mai cult.

5) De mâine sunt altfel: mai motivat, mai ambiţios, mai ceva ca Alexandru cel Mare când a plecat să cucerească lumea. 

După punctul 5) începe să se taie firul, aşa că adormi în pace precum un războinic înainte de atac. Şi mâine vine…

Într-un mod oarecum bizar, prima ta dorinţa pică de la prima oră a dimineţii. Nu a fost vina ta, doar că n-ai auzit alarma, aşa că a trebuit să pleci urgent şi ai fost nevoit să treci pe la Mc pentru o scurtă alimentare. Cu un Dublu Cheese şi o porţie medie de cartofi prăjiţi. Nu-i bai, săptămâna viitoare va fi mai bine. Te-ai obişnuit deja cu slăbitul în fiecare luni ale săptămânii. 

Mda…cu învăţatul, e treaba complexă. Da, da, ştii că ai multe restanţe pentru toamnă, ştii că e de rău dacă le laşi pe ultima sută de metri, dar parcă sentimentul de adrenalină din ultimele zile e o senzaţie deosebită. Până la urmă, doar tocilarii se pregătesc din timp, băieţii deştepti le dovedesc din mers.

Mama zice să-ţi găseşti un job, tata zice: “Mă, dar să fie ceva cu carte de muncă”. Tu le spui simplu că n-ai experienţă şi nu te angajează. Dai scroll la infinit pe un site de recrutare, click-click la primele trei anunţuri şi apoi pleci. Aaaa….erau job-uri de programatori şi tu nu ştii să scrii o linie de cod? Nu contează. Mâine o să te uiţi mai atent. 

Acasă, pe noptieră stă prăfuită o carte. Ai primit-o cadou de la un amic de ziua ta anul trecut. Ceva despre dezvoltare personală. Te-ai gândit să te apuci de ea, dar parcă mirosul ăla de carte nouă neatinsă, ţi se pare mai şmecher. Undeva e şi o undă de mister. Până la urmă, contează să citeşti o carte la momentul potrivit. Iar acum, simţi că e momentul să te uiţi la Capatos.

Motivare, ambiţie, acţiune. Am citit despre aceste lucruri în articolul acesta: http://thehunger.ro/de-ce-amanam-lucruri. Am păţit şi eu de nenumărate ori să amân lucruri importante pentru eternul mâine. Pentru că deşi mama ne zice când suntem mici: “Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi”, am preferat de multe ori extensia: O las pe poimâine că poate se rezolvă de la sine. Dar în majoritatea cazurilor pe lângă faptul că nu s-a rezolvat nimic, am acumulat multe frustrări şi m-a dovedit stresul. 

Prin urmare cred că ar fi bine să renunţi la planul măreţ de a cuceri lumea mâine. Nu, nu vei slăbi 15 kg mâine, nu vei învăţa toată materia pe un an de zile mâine, nu vei găsi jobul perfect mâine. Dar poţi să-ţi stabileşti mici obiective care să te conducă din punctul A, în punctul B şi tot aşa până la atingerea idealurilor tale. Într-o zi, vei avea surprinderea că “mâine” va deveni ziua în care ai reuşit ce ţi-ai propus şi nu doar ziua în care mai adaugi ceva pe lista ta interminabila de ţeluri.

Daca vrei și tu să primești acces la articole și resurse de genul celui despre care am scris eu astăzi, încă te mai poți abona gratuit la TheHunger.ro aici

Comments